قلب یک پمپ عضلانی است به اندازه یک مشت گره کرده. بزرگ شدن قلب به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه نشانه یک مشکل اساسی است که باعث می شود قلب سخت تر از حد معمول کار کند. افراد مسن در معرض افزایش خطر بزرگ شدن قلب قرار دارند. نام دیگر قلب بزرگ شده کاردیومگالی است. طیف وسیعی از مشکلات زمینه ای که می تواند منجر به بزرگ شدن قلب شود ممکن است عبارتند از:
- پاتولوژیک: به بیماری واقعی عضله قلب مرتبط است
- فیزیولوژیکی: به دلایل دیگری که باعث کار بیش از حد عضله قلب می شوند، مانند فشار خون بالا یا بیماری های تیروئید مرتبط است.
کاردیومگالی یک بیماری پزشکی است که به عنوان بزرگ شدن قلب یا گشادی قلب نیز شناخته می شود. اگر تشخیص کاردیومگالی برای شما داده شده است، به احتمال زیاد در مورد چگونگی ایجاد این بیماری سؤالاتی دارید و احتمالاً نگران این هستید که گشادی قلب چگونه بر زندگی شما تأثیر می گذارد و آیا درمانی وجود دارد یا خیر.
بزرگ شدن قلب
اصطلاح کاردیومگالی معمولاً به بزرگ شدن قلب اشاره دارد که در آزمایش های تصویربرداری، معمولاً در عکس قفسه سینه دیده می شود. قلب از چهار حفره تشکیل شده است و بزرگ شدن هر یک از حفره ها می تواند منجر به کاردیومگالی شود.
بیمار مبتلا به ضربان قلب نامنظم، مانند فیبریلاسیون دهلیزی، می تواند بزرگ شدن حفره های دهلیزی قلب را به شدت تجربه کند. این می تواند منجر به گشادی قلب شود، بدون اینکه لزوما بر عملکرد قلب تأثیر بگذارد. بیماران مبتلا به آپنه خواب یا COPD ممکن است بزرگی بطن راست و دهلیز راست داشته باشند. این میتواند منجر به کاردیومگالی شود، بدون اینکه لزوماً بر عملکرد کلی قلب بطن چپ تأثیر بگذارد.
وقتی هر 4 حفره قلب بزرگ می شود، پانکاردیومگالی نامیده می شود. گاهی اوقات، تجمع مایع در اطراف قلب در پریکارد، یا پوشش قلب، میتواند باعث کاردیومگالی شود.
با این حال، در بیشتر موارد، فشار خون بالا یا بیماری عروق کرونر، بطن چپ را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به گشادی قلب می شود. دو نوع اصلی کاردیومگالی که بر بطن چپ تأثیر میگذارند، هر دو کاردیومیوپاتی نامیده میشوند. این کاردیومیوپاتی از نوع گشاد شده، یا بدون کاهش عملکرد بطن چپ، یا نوع هیپرتروفیک کاردیومیوپاتی، با یا بدون کاهش عملکرد بطن چپ است.
علت گشادی قلب
بزرگ شدن قلب معمولا در شرایطی به وجود می آید که قلب را مجبور به پمپاژ شدیدتر می کند یا باعث آسیب به عضله قلب می شود. گاهی اوقات ممکن است قلب بدون هیچ دلیل مشخصی بزرگ و ضعیف شود. شایع ترین شرایط مرتبط با کاردیومگالی شامل موارد زیر است:
فشار خون
با افزایش حجم کار روی قلب، خون با نیرویی بیشتر از حد معمول از طریق شریانها پمپ میشود که به قلب فشار وارد میکند. از علل فشار خون بالا می توان به چاقی و کم تحرکی اشاره کرد.
بیماری عروق کرونر
ایجاد پلاک در داخل شریان می تواند جریان خون به عضله قلب را قطع کند و باعث آسیب به قلب یا اسکار شود. متعاقباً، قلب به نسبت میزان اسکار ایجاد شده توسط این شریان مسدود شده، بازسازی میشود و بزرگتر و ضعیفتر میشود.
کاردیومیوپاتی متسع ایدیوپاتیک
بیماری عضله قلب که علت آن ناشناخته است. قلب بزرگ شده یا “گشاد شده” یکی از رایج ترین انواع کاردیومیوپاتی است. شایعترین علامتی که بیماران در کاردیومیوپاتی مشاهده میکنند، تنگی نفس و تورم مچ پا است. علائم نادرتر عبارتند از: سرگیجه و درد قفسه سینه.
میوکاردیت
عفونت قلب که عموماً توسط ویروس ایجاد می شود. ممکن است یک فرد ابتدا یک بیماری ویروسی داشته باشد و بعداً علائم نارسایی احتقانی قلب را داشته باشد.
بیماری دریچه قلب
برای مثال، دریچه میترال معیوب اجازه می دهد تا خون به سمت عقب جریان یابد، به این معنی که محفظه قلب آسیب دیده باید با نیروی بیشتری نسبت به معمول منقبض شود.
ایسکمی قلبی
کاهش جریان خون به قلب. این وضعیت می تواند باعث درد قلبی (آنژین صدری) شود.
حمله قلبی قبلی
یک عضله قلب ضعیف ممکن است گشاد شود تا با نیازهای پمپاژ خون در اطراف بدن سازگاری داشته باشد.
نشانه های بزرگ شدن قلب
کاردیومگالی معمولاً با هیچ علامتی ظاهر نمی شود، اما بدون درمان می تواند به علائم نارسایی قلبی منجر شود. برخی از بیماران ممکن است علائم خفیف را برای چندین سال و برخی ممکن است علائم حاد و شدید داشته باشند. علائم احتمالی عبارتند از:
- تنفس سریع، خس خس سینه
- تپش قلب
- سرگیجه، خستگی، ضعف
- افزایش وزن
- تورم در پاها
- به دلیل ناراحتی قفسه سینه قادر به دراز کشیدن نیست
- سرفه، به خصوص هنگام خواب
هنگامی که کاردیومگالی زود تشخیص داده می شود، درمان آن آسان تر است، بنابراین اگر هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، لطفاً در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
تشخیص گشادی قلب
بزرگ شدن قلب با استفاده از تعدادی آزمایش از جمله موارد زیر مشخص است.
سابقه پزشکی
تشخیص با مراجعه به پزشک شروع می شود. با گرفتن شرح حال، پزشک می تواند علت احتمالی بزرگ شدن قلب را مشخص کند. معاینه فیزیکی همچنین میتواند سرنخهایی در مورد علت کاردیومگالی ارائه دهد، بهویژه اگر ثانویه به نارسایی احتقانی قلب در سمت راست یا چپ، مشکل دریچهای یا ضربان قلب نامنظم باشد.
اکوکاردیوگرام
یکی از بهترین روشها برای تشخیص کاردیومگالی، اکوکاردیوگرام است. این روش غیر تهاجمی از اولتراسوند استفاده می کند و کمتر از 30 دقیقه طول می کشد. اکوکاردیوگرافی میتواند قلب را اسکن کند و تصاویر متحرکی را که ساختار و عملکرد قلب را نشان میدهند، نشان دهد. این اطلاعات دقیق در مورد عملکرد پمپاژ قلب و اندازه اتاقک قلب را نشان می دهد. در مورد عملکرد دریچه قلب، اکوکاردیوگرام بهترین نتیجه را ارائه می دهد. این می تواند به شناسایی دریچه های قلب نشتی یا سفت کمک کند.
اکو همچنین نشان می دهد که آیا پریکاردیال افیوژن یا مایع در اطراف قلب وجود دارد و آیا تجمع مایع حیاتی است و نیاز به برداشتن فوری دارد یا خیر. همچنین میتواند به اندازهگیری اندازه دهلیز کمک کند.
الکتروکاردیوگرام
نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام میتواند وجود LVH یا هیپرتروفی بطن چپ را نشان دهد. همانطور که در فشار خون بالا یا مشکلات دریچهای دیده میشود. هیپرتروفی بطن راست در بیماران مبتلا به بیماری مزمن ریوی، علائم اسکار یا اسکار مشاهده میشود. یک حمله قلبی قبلی، یا وجود یک ریتم نامنظم مانند فیبریلاسیون دهلیزی یا پی وی سی قلب.
سایر تکنیک های تصویربرداری مانند سی تی قلب (توموگرافی کامپیوتری) یا MRI قلب (تصویربرداری تشدید مغناطیسی) به درمان کاردیومگالی کمک می کنند. این تکنیکها گرانتر هستند و معمولاً به تزریق کنتراست نیاز دارند. سی تی قلب از اشعه یونیزان استفاده می کند. با وضوح بالا، میتواند برشهای نازکی از ساختار قلب، از جمله شریانهای کرونری، به صورت غیر تهاجمی ارائه کند. همچنین با نرم افزار خاصی می تواند اطلاعاتی در مورد اهمیت انسداد عروق کرونر ارائه دهد.
MRI قلب یک روش تصویربرداری غیر یونیزه است که همچنین می تواند اطلاعات مفیدی در مورد کاردیومگالی ارائه دهد. می تواند به مشخص کردن نوع کاردیومیوپاتی مانند آمیلوئیدوز کمک کند. همچنین می تواند اطلاعاتی در مورد زنده بودن عضله قلب پس از حمله قلبی ارائه دهد.
درمان گشادی قلب
درمان به علت زمینهای بستگی دارد، اما گزینهها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- داروهایی برای جلوگیری از بزرگ شدن بیشتر قلب
- پرداختن به مشکل اساسی (به عنوان مثال از طریق رژیم غذایی، ترک سیگار، ورزش و دارو برای کمک به کنترل فشار خون بالا، یا جراحی برای جایگزینی دریچه قلب معیوب)
- ورزش منظم قلب و عروق
- اتخاذ یک رژیم کم چرب
- تنظیم رژیم غذایی برای کاهش کلسترول خون
- معاینات پزشکی مکرر برای اطمینان از کارآمد بودن درمان ها
پیشگیری از بزرگ شدن قلب
اگر سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی دارید که میتواند منجر به کاردیومگالی شود، لطفاً با پزشک خود در مورد عوامل خطر برای تشخیص زودهنگام و درمان بیماری صحبت کنید.
- به طور منظم ورزش کنید و شدت آن را متناسب با شرایط بدنی خود انتخاب کنید.
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و غذاهای مغذی را انتخاب کنید.
- استرس را مدیریت کنید و از سلامت روان خود مراقبت کنید.
- از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل خودداری کنید.
- هر سال تحت معاینه سلامت قرار بگیرید.
نتیجه گیری
- بزرگ شدن قلب به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه نشانه یک مشکل اساسی است که باعث می شود قلب سخت تر از حد معمول کار کند.
- برخی از علل متعدد شامل بیماری عروق کرونر قلب، کاردیومیوپاتی اتساع ایدیوپاتیک (تاکی کاردی)، فشار خون بالا و بیماری دریچه قلب است.
- درمان به علت آن بستگی دارد، اما میتواند شامل تنظیم رژیم غذایی و شیوه زندگی، دارو و جراحی باشد.
یک پاسخ
من برادرمو به دلیل گشاد شدن قلب از دست دادم💔💔💔💔💔💔💔💔💔