پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال نوعی بیماری دریچه قلب است که دریچه بین حفره های چپ قلب را تحت تاثیر قرار می دهد. دهانه های دریچه ی میترال سست ونرم هستند. این دهانه ها در حین فشردگی قلب مانند چتر نجات به سمت عقب برآمده می شوند. افتادگی دریچه میترال گاهی باعث نشت خون به سمت عقب در دریچه می شود که به آن نارسایی دریچه ی میترال می گویند.
افتادگی دریچه میترال معمولا کشنده نیست و نیازی به درمان یا تغییر سبک زندگی ندارد. اما برخی از افراد ممکن است به دارو یا جراحی نیاز داشته باشند، به خصوص اگر افتادگی باعث نارسایی شدید شود. درباره آنژیوگرافی قلب بخوانید.
علائم افتادگی دریچه ی میترال
علائم و نشانه های افتادگی دریچه میترال به دلیل مقدار خونی است که از طریق دریچه به عقب نشت می کند. این علائم افتادگی دریچهی میترال در افراد مختلف متفاوت است. بسیاری از افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال علائم قابل توجهی ندارند. برخی دیگر نیز ممکن است علائم خفیفی داشته باشند که به تدریج بروز داده می شوند. این علائم عبارتند از:
- ضربان قلب تند یا نامنظم (آریتمی)
- سرگیجه یا سیاهی رفتن چشم
- دشواری در تنفس یا تنگی نفس، به خصوص در حین ورزش یا زمانی که صاف دراز کشیده اید.
- خستگی مفرط
چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری است؟
چنانچه علائم پرولاپس دریچه ی میترال را مشاهده کردید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. اگرچه بسیاری از بیماری های دیگر نیز ممکن است شرایط مشابه را داشته باشد. همچنین اگر درد قفسه سینه ناگهانی یا غیرمعمول دارید یا فکر می کنید که دچار حمله قلبی شده اید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این اگر این عارضه در شما تشخیص داده شده است، در صورت تشدید علائم پزشک خود را مطلع کنید.
علل ایجاد افتادگی دریچه ی میترال
دانستن نحوه عملکرد قلب ممکن است به درک علل بیماری دریچه میترال، کمک کند. دریچه میترال یکی از چهار دریچه ی قلب است که جریان خون را در جهت درست نگه می دارد. هر دریچه دارای دهانه هایی است که در طول هر ضربان قلب یک بار باز و بسته میشوند. اگر دریچه ای به درستی باز یا بسته نشود، جریان خون از طریق قلب به بدن کاهش می یابد. اطلاعات بیشتر درباره تست ورزش را در مطلب بعدی بخوانید.
در افتادگی دریچه میترال، یک یا هر دو دهانه ی دریچه ی میترال دارای بافت اضافی هستند یا بیش از حد معمول کشیده می شوند. این دهانه ها با هربار انقباض قلب برای پمپاژ خون ، مانند چتر نجات، به سمت دهلیز چپ کشیده می شوند که به آن پرولاپس می گویند. برآمدگی ممکن است از بسته شدن محکم دریچه جلوگیری کند. در صورتی که خون از طریق دریچه به عقب نشت کند، نارسایی دریچه ی میترال به وجود می آید.در مقاله بعدی درباره آی سی دی قلب بخوانید.
عوامل خطرساز ناشی از افتادگی دریچه ی میترال
افتادگی دریچه میترال می تواند در هر فرد و در هر سنی ایجاد شود اما علائم جدی پرولاپس دریچه میترال بیشتر در مردان بالای 50 سال رخ می دهد. افتادگی دریچه ی میترال ممکن است ارثی بوده و یا به چندین بیماری دیگر مرتبط باشد. این بیماری ها عبارتند از:
- آنومالی ابشتن
- سندرم اهلرز-دانلوس
- بیماری گریوز
- سندرم مارفان
- دیستروفی عضلانی
- اسکولیوز
عوارض جانبی ناشی از افتادگی دریچه ی میترال
عوارض بالقوه پرولاپس دریچه میترال ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نارسایی دریچه میترال: دهانه های دریچه میترال محکم بسته نمی شوند و سست هستند. هنگامی که دریچه بسته می شود، خون به سمت عقب جریان می یابد و کارکرد صحیح قلب را سخت تر می کند. نارسایی دریچه ی میترال در مردان و افرادی که فشار خون بالایی دارند شایع تر است.
- آریتمی: اگر افتادگی دریچه میترال منجر به نارسایی شدید و تورم دهلیز چپ قلب شود، ممکن است ضربان قلب نامنظم رخ دهد. درباره سندروم قلب شکسته بخوانید.
تشخیص و درمان پرولاپس دریچه ی میترال
برای تشخیص افتادگی دریچه میترال، پزشک معمولا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و با گوشی پزشکی به صدای قلب شما گوش می دهد. صدای قلب در عارضه ی پرولاپس دریچه ی میترال و نارسایی دریچه ی میترال متفاوت است.
اکثر افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال، به ویژه اگر بدون علائم باشند نیاز به جراحی ندارند. اگر نارسایی دریچه میترال دارید اما علائمی ندارید، ممکن است پزشک معاینات منظم را برای نظارت بر وضعیت شما توصیه کند اما اگر نارسایی شدید دریچه میترال دارید، ممکن است نیاز به یا جراحی باشد، حتی اگر علائمی نداشته باشید.
دارو درمانی
گاهی اوقات مصرف دارو برای کنترل ضربان قلب و درمان نامنظمی آن یا برای سایر عوارض پرولاپس دریچه ی میترال نیاز است. این دارو ها عبارتند از:
- دارو های بتا بلاکر
- قرص های ادرار آور
- داروهای ضد آریتمی
- رقیق کننده های خون (ضد انعقادها).
- آنتی بیوتیک ها
صحبت های دکتر یاسمین افسری را در این قسمت مشاهده نمایید.
درمان با جراحی
اکثر افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال نیازی به جراحی ندارند. اما اگر پرولاپس میترال باعث نارسایی شدید دریچه میترال شود، چه علائمی داشته باشید و چه نداشته باشید، ممکن است جراحی توصیه شود. جراحی برای دریچه میترال آسیب دیده شامل ترمیم دریچه میترال یا تعویض دریچه میترال است. اگرچه ترمیم دریچه ی میترال رایج تر است چرا که دریچه ی موجود را نجات می دهد.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع بمیاری های قلبی و درمان آن از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات سایت بپرسید.