۲۶۶۴۴۰۵۳ ۰۲۱

تهران ، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع ظفر، کوچه صادقیان، ساختمان پزشکان پارس

واریس پا و نحوه تشخیص آن

واریس پا چیست؟

آنچه می خوانید...

اگر احساس درد، سنگینی یا سوزش در پاهای خود را تجربه کرده اید، ممکن است علائم رگ های واریسی (Varicose veins) باشد. آنها وریدهای بزرگ شده‌ای هستند که اغلب با افزایش سن ایجاد می‌شوند یا حتی زمانی که افراد جوان‌تر هستند شروع می‌شوند. توجه به این نکته ضروری است که برای اکثر افراد، واریس پا به سادگی یک نگرانی زیبایی است. اما برای دیگران، وریدهای واریسی ممکن است منجر به مشکلات جدی‌تری برای سلامتی شود. مانند زخم‌های قابل توجهی که زندگی را محدود می‌کند یا لخته شدن خون. وریدهای واریسی معمولاً به رنگ بنفش تیره یا آبی هستند. و تمایل دارند پیچ خورده یا برآمده به نظر برسند.

در حالی که رگ‌های واریسی می‌توانند در هر قسمتی از بدن اتفاق بیفتند، بیشتر روی پاها ایجاد می‌شوند و معمولا فقط یک پا است.

واریس پا

سیاهرگ‌ها رگ‌های خونی هستند که خون بدون اکسیژن را از قسمت‌های بیرونی بدن به قلب و ریه‌ها برمی‌گردانند. هنگامی که سیاهرگ‌ها به طور غیر طبیعی ضخیم، پر از پیچ و تاب و یا بزرگ شوند، به آنها واریس گفته می شود. این اتفاق بیشتر در سیاهرگ های پا و ران رخ می دهد.

در وریدهای واریسی به قسمت های ضخیم، پیچ خورده یا متسع ورید، واریس پا گفته می شود. وریدهای واریسی می‌توانند در هر جایی از بدن ایجاد شوند، اما اغلب در پاها قرار دارند. همچنین وریدهای واریسی معمولا ارثی هستند و با افزایش سن افراد برجسته‌تر می‌شوند.

وریدهای پا یا سطحی یا عمیق هستند. رگ‌های سطحی و شاخه های آنها نزدیک به پوست هستند. همچنین وریدهای ارتباطی یا پرفوراتور نیز در این دسته قرار می گیرند که وریدهای سطحی را به وریدهای عمقی متصل می کنند. وریدهای عمقی توسط ماهیچه ها و بافت همبند پوشانده شده اند. که به پمپاژ خون در وریدها و بازگشت به قلب کمک می کند. سیاهرگ ها دارای دریچه‌های یک طرفه هستند تا از ایجاد واریس در آنها جلوگیری شود. به طور کلی، خون از سیاهرگ های سطحی به سیاهرگ های عمقی می رود. از آنجا، خون از طریق شبکه‌ای از سیاهرگ‌های بزرگ‌تر به قلب می‌رود.

رگ های واریسی پا

چرا رگ های واریسی ممکن است فقط در یک پا ظاهر شوند؟

از آنجایی که شما در هر دو پا رگ دارید، منطقی به نظر می رسد که واریس در هر دو پا ایجاد شود، درست است؟ با این حال، بسیاری از بیماران واریس را فقط در یک پا، معمولا در پای چپ، گزارش می‌کنند.

یک نظریه به آناتومی ما و نحوه گردش خون ما اشاره می کند. قلب از چهار حفره تشکیل شده است: دو حفره در سمت راست و دو حفره در سمت چپ. سمت چپ خون پر از اکسیژن را به بافت ها و اندام های ما فشار می دهد. در حالی که سمت راست خون بدون اکسیژن را به ریه ها می فرستد. به دلیل جریان خون در سراسر بدن ما، رگ های بیشتری در سمت چپ بدن خود دارید. بر اساس این تئوری، رگ های بیشتر به معنای شانس بیشتری برای ایجاد واریس پا در سمت چپ است.

به خاطر داشته باشید که فقط به این دلیل که می‌توانید رگ‌های واریسی را در یک پا ببینید، به این معنی نیست که پای دیگر رگ‌های واریسی پنهان‌تر در عمق ساق پا ندارد.

علائم و نشانه های واریس پا

تشخیص رگهای واریسی نسبتاً آسان است و می تواند برای بسیاری از افراد یک مزاحم آرایشی باشد. آنها از زیر پوست بیرون زده یا برآمده می شوند و احساس طناب می کنند. پاها اغلب درد می کنند و احساس سنگینی و خارش دارند. علائم می تواند پس از یک روز طولانی ایستادن روی پاها تشدید شود. فرد ممکن است هنگام ایستادن درد شدید داشته باشد یا حتی در شب گرفتگی پاها داشته باشد. رگ های واریسی می توانند برجسته تر باشند یا برای اولین بار در دوران قاعدگی یا بارداری ظاهر شوند و ممکن است در این زمان ها آزاردهنده تر باشند.

برخی از افراد ممکن است اصلاً علائمی از واریس نداشته باشند. در درجه اول، آنها فقط یک مشکل زیبایی هستند. وریدهای واریسی مستعد ابتلا به ترومبوفلبیت (thrombophlebitis) سطحی هستند که یک لخته خون همراه با التهاب بخشی از ورید است. لخته شدن خون در وریدهای سطحی به راحتی قابل تشخیص و دردسرساز است اما معمولا بی ضرر است.

فرد ممکن است ناحیه ای از حساسیت و درد را در ورید واریسی همراه با قرمزی و تورم احساس کند. همچنین ممکن است این ناحیه سفت یا سفت احساس شود.

این وضعیت را نباید با ترومبوفلبیت ورید عمقی (DVT) که یک لخته خون در ورید عمقی است، اشتباه گرفت. ترومبوفلبیت ورید عمقی (DVT) به دلیل پتانسیل لخته برای حرکت به سمت قلب و قرار گرفتن در ریه (آمبولی ریه) جدی تر است. این وضعیت نیاز به بستری فوری در بیمارستان برای درمان با داروهای رقیق کننده خون دارد.

علائم رایج وریدهای واریسی

  • ضربان، سوزش، گرفتگی عضلات و ایجاد تورم در ساق پا
  • افزایش درد پس از ایستادن به مدت طولانی یا نشستن
  • خارش اطراف یک یا چند رگ شما
  • خونریزی از رگهای واریسی
  • طناب دردناک در ورید با بوجود آمدن رنگ قرمز پوست
  • تغییر رنگ، سفت شدن ورید، التهاب پوست یا زخم‌های پوستی در نزدیکی مچ پا، که می‌تواند به این معنی باشد که یک نوع بیماری عروقی جدی دارید که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
  • پاهای بی‌قرار و گرفتگی مکرر

برای اینکه بدانید چرا واریس پا در زنان بیشتر از مردان است، به صفحه مربوط به آن مراجعه کنید.

وریدهای ظاهر شده در پا

افراد مبتلا به بیماری وریدی یا وریدهای مشکل دار در ناحیه پا و مچ پا، ممکن است به سه صورت اصلی ظاهر شوند

وریدهای برجسته به تنهایی: سیاهرگهای واریسی بزرگ و برجسته، رگهای عنکبوتی نخ مانند کوچکتر یا وریدهای مشبک، بدون علائم یا درد دیگر.

سیاهرگ‌های برجسته به‌علاوه علائمی مانند تورم در ساق پا، یا زخم‌های وریدی (تجزیه پوست اطراف ساق پا یا ناحیه مچ پا)

علائم به تنهایی بدون وریدهای غیر طبیعی قابل مشاهده است

علت واریس پا

دلایل مختلفی برای ورم پا وجود دارد. یکی از دلایل متداول تورم پا، نارسایی وریدی یا رگ‌های نشت‌کننده است. داشتن وریدهای نشتی همان دلیلی است که برخی از افراد به رگ های واریسی مبتلا می شوند.

انقباضات عضلانی در ساق پا به عنوان پمپ عمل می کنند و دیواره های ورید الاستیک به بازگشت خون به قلب شما کمک می کنند. دریچه‌های ریز در رگ‌های شما با جریان خون به سمت قلب باز می‌شوند و سپس بسته می‌شوند تا خون به سمت عقب جریان پیدا نکند.

علت واریس پا

به طور معمول، دریچه های یک طرفه در رگ های پای شما باعث می شود که خون به سمت قلب حرکت کند. وقتی دریچه‌ها به درستی کار نمی‌کنند، اجازه می‌دهند خون به داخل ورید برگردد. این در مقابل باعث تورم پا می شود.

علل شایع تورم ساق پا

  • مشکلات رگ
  • مشکلات قلبی
  • مشکلات کلیوی
  • لنف ادم
  • داروها
  • تاریخچه لخته شدن خون

عوامل خطر

  • ایستادن یا نشستن طولانی مدت
  • سابقه خانوادگی
  • مونث بودن
  • حاملگی های چند قلو
  • چاقی
  • سابقه لخته شدن خون

تفاوت بین وریدهای واریسی و رگ‌های عنکبوتی چیست؟

رگ های واریسی با ظاهری “طناب مانند” مشخص می شوند. آنها اغلب با “وریدهای عنکبوتی” کوچکتر اشتباه گرفته می شوند که سطحی تر هستند و معمولاً فقط به دلیل ظاهر نامطلوب زیبایی آزاردهنده هستند. درمان وریدهای عنکبوتی به طور کلی تحت پوشش بیمه نیست، اما به راحتی با یک روش ساده به نام “اسکلرتراپی” درمان می شوند. اسکلروتراپی شامل تزریق مقدار بسیار کمی از محلول بی ضرر به داخل ورید است. با تزریق محلول می توانید مشاهده کنید که سیاهرگ از بین می رود. برخی از وریدها ممکن است بیش از یک درمان نیاز داشته باشند.

معاینات، آزمایش‌ها و روش‌های تشخیص واریس پا

تشخیص وریدهای واریسی کار نسبتاً آسانی است. شناسایی آنها فقط با ظاهر مشخصه آنها در معاینه فیزیکی آسان است. متخصص قلب و عروق به احتمال زیاد یک تاریخچه پزشکی کامل و معاینه می کند و نه تنها به دنبال وسعت وریدهای واریسی بیمار، بلکه همچنین عوامل خطر بالقوه است.

او ممکن است یکی از چندین آزمایش ساده تورنیکت را برای شناسایی نقاط معکوس جریان خون انجام دهد. ساده ترین آزمایش فقط از کاف فشار خون استفاده می کند. دستگاه مفید دیگری که در تعیین میزان مشکل کمک می کند سونوگرافی داپلر است. این دستگاه دستی روی سطح ساق پا می‌چرخد تا رگ‌ها و دریچه‌های معیوب را مشخص کند.

این دستگاه مشابه دستگاه هایی است که در بارداری برای شناسایی جنین در حال رشد استفاده می شود. اسکن دوبلکس، یک آزمایش مشابه اما دقیق تر، نیز می تواند برای رد وجود لخته در وریدهای عمیق تر انجام شود. ونوگرافی (venography) رزونانس مغناطیسی آزمایش دیگری است که در صورت نامشخص بودن تست اسکن دوبلکس انجام می شود. این آزمایش حتی می‌تواند لخته‌های خون را در سیاهرگ‌های عمقی جستجو کند.

پس از تشخیص، پزشک شروع به درمان واریس پا می کند. که راه‌های زیادی برای درمان وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر در مورد جدیدترین روش درمان واریس پا، به صفحه مربوط به آن مراجعه کنید.

خلاصه کلام

رگ های واریسی به دلیل گردش خون ضعیف در پاها ایجاد می‌شوند که معمولاً در نتیجه آسیب به دریچه های سیاهرگ‌ها است. وریدهای امتداد داخل ساق پا و پشت ساق پا معمولا تحت تأثیر قرار می‌گیرند. واریس پا می‌تواند با علائم تیر کشیدن، درد، سنگینی، بی‌قراری پاها یا سوزش و خارش پوست همراه باشد.

واریس پا ممکن است بزرگ، سفت، آبی و حساس باشد. برخی دیگر ممکن است به راحتی کمتر قابل لمس باشند و زمانی که در عمق پوست قرار می‌گیرند، ظاهر سبزتری دارند. تلانژکتازی (Telangiectasia)، که بیشتر به عنوان “وریدهای عنکبوتی” نامیده می شود، ممکن است بسیار ظریف باشد و دارای رنگ های قرمز تا آبی و حتی خاکستری باشد.

اگر به واریس پا دچار شده‌اید، با مطب دکتر یاسمین افسری، متخصص قلب و عروق تماس بگیرید. دکتر پس از معاینه تعیین می‌کند که کدام گزینه درمانی برای شما مفید است و درد و ناراحتی ناشی از واریس را تسکین می‌دهد.

دکتر یاسمین افسری

متخصص بیماری های قلب و عروق
بورد تخصصی
آنژیوگرافی - اکوکاردیوگرافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *