۲۶۶۴۴۰۵۳ ۰۲۱

تهران ، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع ظفر، کوچه صادقیان، ساختمان پزشکان پارس

فشار خون بالا و خطرناک

فشار خون بالا

آنچه می خوانید...
فشار خون بالا

فشار خون بالا به عنوان Hypertension شناخته می شود. و یک عامل خطر اصلی برای بیماری های مزمن از جمله سکته مغزی، بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی و بیماری مزمن کلیوی است. علاوه بر مصرف زیاد نمک، سایر عوامل خطر فشارخون بالا شامل رژیم غذایی نامناسب، چاقی، مصرف بیش از حد الکل و فعالیت بدنی ناکافی است. فشار خون بالا را می توان با اقدامات سبک زندگی و دارو کنترل کرد. و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش داد.

فشار خون بالا بسیار شایع است. و سهم مردان و زنان مبتلا به فشارخون بالا به طور پیوسته با افزایش سن افزایش می یابد.

فشار خون بالا چگونه اندازه گیری می شود؟

فشارخون نیرویی است که خون بر دیواره سرخرگ ها وارد می کند و به صورت سیستولیک یا دیاستولیک نوشته می شود. همچنین فِشار خون با کاف فشار خون اندازه گیری می شود و به عنوان دو عدد ثبت می شود، برای مثال 120/80 میلی متر جیوه. اندازه گیری فشار خون معمولاً در قسمت فوقانی بازو روی شریان بازویی انجام می شود.

فشار خون سیستولیک systolic blood pressure

در بالا، عدد بزرگتر را فشار سیستولیک می نامند. این فشار ایجاد شده در هنگام انقباض قلب (پمپ) را اندازه می گیرد. منعکس کننده فِشار خون در برابر دیواره های شریان است.

اندازه گیری فشاره خون بالا

فشار خون دیاستولیک diastolic blood pressure

در قسمت پایین، عدد کوچکتر فشار دیاستولیک نامیده می شود. این نشان دهنده فشار در شریان ها در حالی که قلب در حال پر شدن و استراحت بین ضربان های قلب است.

فشار خون بالا کنترل‌نشده به‌عنوان فشارخون سیستولیک 140 میلی‌متر جیوه یا بیشتر یا فشارخون دیاستولیک 90 میلی‌متر جیوه یا بیشتر تعریف می‌شود. صرفنظر از اینکه داروی فشار خون مصرف می‌کردند یا نه. فشار خون کنترل شده به افرادی اطلاق می شود که داروهای فشارخون مصرف می کنند و فِشار خون طبیعی دارند.

بیشتر بخوانید: آیا گشادی قلب یا بزرگ شدن قلب خطرناک است؟

علائم فشار خون بالا چیست؟

اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به فشارخون بالا نمی دانند که به آن مبتلا هستند، تا زمانی که باعث ایجاد عارضه ای مانند سکته مغزی یا حمله قلبی شود. معمولاً فشار خون بالا تنها در صورتی اندازه گیری می شود که فشارخون به طور معمول بررسی شود یا به عنوان بخشی از بررسی های مربوط به مشکل پزشکی دیگر.

گاهی اوقات اگر فشارخون بسیار بالا باشد، ممکن است سردرد بگیرید. حتی گاهی اوقات، برخی از افراد کمی احساس سرگیجه می کنند یا بینایی آنها ممکن است تحت تأثیر فِشار خون بالا قرار گیرد.

به غیر از بالا بودن فشارخون، معمولاً چیزی برای پزشک در معاینه وجود ندارد. اگر فشارخون برای مدتی بالا یا بسیار بالا باشد، ممکن است تغییراتی در رگ های خونی پشت چشم ایجاد شود.

علائم مغزی فشارخون بالا

  • سردرد
  • سرگیجه
  • تاری دید
  • تهوع و استفراغ

فشارخون بالا و علائم قلبی

آسیب فشار خون بالای مداوم

مردم اغلب تا زمانی که علائم ناشی از آسیب اندام ناشی از فشار خون بالا مزمن (مداوم و طولانی مدت) را نداشته باشند، به دنبال مراقبت پزشکی نمی روند. این نوع آسیب‌های اندام معمولاً در فشارخون بالا مزمن دیده می‌شوند.

  • حمله قلبی
  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA، مینی سکته مغزی) ناشی از تنگ شدن عروق خونی یا به دلیل آنوریسم
  • نارسایی کلیوی
  • آسیب چشم همراه با کاهش بینایی پیشرونده
  • بیماری شریانی محیطی که باعث درد پا با راه رفتن می شود (لنگش)
  • بیرون زدگی آئورت که به آن آنوریسم می گویند

چه عواملی منجر به فشار خون بالا می‌شود؟

در 90 درصد افراد مبتلا به فشار خون، علت فشار خون بالا شناخته شده نیست و به آن فشارخون اولیه یا اساسی می گویند. در حالی که علت خاص ناشناخته است، عوامل خطری وجود دارند که می توانند در ایجاد فشارخون بالا نقش داشته باشند.

عواملی که قابل تغییر نیستند

سن

هر چه فرد مسن تر باشد، احتمال ابتلا به فشار خون بالا، به ویژه افزایش خوانش سیستولیک، بیشتر می شود. این تا حد زیادی به دلیل تصلب شرایین یا “سخت شدن عروق” است.

وضعیت اجتماعی و اقتصادی

  فشار خون بالا بیشتر در میان گروه‌های با سواد کمتر و گروه‌های اجتماعی-اقتصادی پایین‌تر دیده می‌شود. ساکنان جنوب شرقی ایالات متحده، اعم از قفقازی و آفریقایی آمریکایی، بیشتر از ساکنان مناطق دیگر در معرض فشارخون بالا هستند.

سابقه خانوادگی (وراثت)

به نظر می رسد که تمایل به فشار خون بالا در خانواده ها وجود دارد.

جنسیت

به طور کلی، احتمال ابتلا به فشار خون بالا در مردان بیشتر از زنان است. این احتمال با توجه به سن و در بین گروه های قومی مختلف متفاوت است.

عواملی که قابل تغییر هستند

چاقی

با افزایش وزن بدن، فشار خون افزایش می یابد. چاقی به عنوان داشتن شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از 30 کیلوگرم بر متر تعریف می شود. متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند که همه افرادی که چاق هستند و فشار خون بالا دارند تا زمانی که به 15 درصد وزن سالم بدن خود برسند وزن کم کنند.

نه تنها میزان چاقی مهم است، بلکه نحوه تجمع چربی اضافی در بدن نیز مهم است. افراد “سیبی شکل” نسبت به افراد “گلابی شکل” خطرات سلامتی بیشتری برای فشار خون بالا دارند.

حساسیت به سدیم (نمک)

 برخی از افراد به سدیم (نمک) حساسیت بالایی دارند و در صورت مصرف نمک فِشار خونشان افزایش می یابد. کاهش مصرف سدیم منجر به کاهش فشار خون آنها می شود. فست فودها و غذاهای فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند. بسیاری از داروهای بدون نسخه نیز حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند. برچسب‌های مواد غذایی را بخوانید و در مورد محتوای نمک موجود در غذاها و سایر محصولات به عنوان اولین قدم سالم برای کاهش مصرف نمک اطلاعات کسب کنید.

مصرف الکل

نوشیدن بیش از یک تا دو نوشیدنی الکلی در روز باعث افزایش فشارخون در افرادی می شود که به الکل حساس هستند.

قرص های ضد بارداری

رخی از زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند دچار فشارخون بالا می شوند.

داروها

برخی از داروها، مانند آمفتامین ها (محرک ها)، قرص های لاغری، و برخی از داروهایی که برای علائم سرماخوردگی و آلرژی استفاده می شوند مانند سودوافدرین، تمایل به افزایش فشارخون دارند.

ورزش نکردن (کم تحرکی)

سبک زندگی کم تحرک در ایجاد چاقی و فشارخون بالا نقش دارد.

فشار خون بالای ثانویه چیست؟

در برخی افراد، فشارخون بالا ناشی از بیماری یا وضعیت دیگری است، به عنوان مثال، بیماری کلیوی

  • سطح آلدوسترون بالا
  • آپنه خواب انسدادی
  • سوء مصرف مواد و الکل
  • فئوکروموسیتوم (Pheochromocytoma)
  • سندرم کوشینگ (Cushing’s syndrome)
  • بیماری تیرویید
  • پرکاری پاراتیروئید
  • بیماری آدرنال
  • آکرومگالی (Acromegaly)
  • پره اکلامپسی (فشار خون بالا در دوران بارداری که بعد از هفته بیستم رخ می دهد و ممکن است با پروتئین در ادرار همراه باشد).
فشار خون بالای ثانویه

پیشگیری از فشار خون بالا

ایجاد تغییرات در سبک زندگی معمولا اولین دوره درمانی است که برای مبتلایان به فشارخون بالا توصیه می شود. با کاهش فعالیت‌هایی که خطر ابتلا به فشارخون را افزایش می‌دهند، بیماران می‌توانند سطح فشارخون خود را سالم نگه دارند. پزشکان توصیه می کنند که رژیم غذایی سالم با میزان کمتر نمک مصرفی، ورزش منظم، ترک سیگار و حفظ وزن مناسب را توصیه می کنند. افرادی که اضافه وزن دارند می توانند با کاهش وزن سود زیادی ببرند، که می تواند فِشار خون آنها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

این تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی نیز باید با داروی مناسب ترکیب شود تا فشارخون تحت کنترل باشد. برای درمان فشار خون بالا در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

توصیه می‌شود از ۱۸ سالگی حداقل هر دو سال یک بار فشارخون را کنترل کنید، حتی اگر بیمار سابقه‌ای از این بیماری نداشته باشد.

فشار خون و ارتباط قلب و سر

دلیلی وجود دارد که فشارخون شما هر بار که به مطب یا بیمارستان مراجعه می کنید، بدون توجه به شکایتی که شما را به آنجا رسانده، اندازه گیری می شود. فِشار خون بالا به درستی به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود. این اغلب هیچ علامت یا علائم هشدار دهنده ای ندارد. اما می تواند خطر حمله قلبی یا سکته را به شدت افزایش دهد. هرچه این عدد بیشتر باشد، قلب شما برای پمپاژ خون در بدن شما سخت‌تر کار می‌کند و احتمال آسیب رساندن به عضله قلب بیشتر می‌شود. با این حال، از آنجایی که تمام قسمت های بدن شما به گردش خون متکی است، فشار خون بالا تنها بر قلب شما تأثیر نمی گذارد. اگر خون به راحتی جریان نداشته باشد، می‌تواند به شریان‌های شما و همچنین اندام‌های حیاتی مانند کلیه‌ها، چشم‌ها و مغز آسیب برساند.

نشان داده شده است که پرفشاری خون به رگ های خونی کوچک در بخش هایی از مغز که مسئول شناخت و حافظه هستند آسیب می رساند. و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر یا زوال عقل دیگر را تا حد زیادی افزایش می دهد. تشخیص بیماری قلبی عروقی ممکن است عوارض عاطفی به همراه داشته باشد. و بر دیدگاه شما تأثیر بگذارد و شما را بیشتر مستعد اضطراب و افسردگی کند. و همانطور که فشارخون ممکن است بر روحیه شما تأثیر بگذارد، عکس آن نیز می تواند صادق باشد.

خلاصه کلام

فشار خون بالا (Hypertension) یکی از علل اصلی بیماری قلبی و سکته است. فشارخون نیرویی است که خون در رگ های خونی شما حرکت می کند. هرچه بالاتر باشد، آسیب بیشتری می تواند به داخل رگ های خونی شما وارد کند. همچنین فشارخون بالا می‌تواند منجر به مشکلاتی در کلیه‌ها و چشم‌ها و اختلال در عملکرد جنسی شود.

فشارخونی که به داروها و تغییر سبک زندگی پاسخ نمی دهد، فشار خون مقاوم نامیده می شود. فشار خون بالا زمانی مزمن در نظر گرفته می شود که به مدت 3 ماه یا بیشتر ادامه یابد.

خوانش فشارخون نیز معمولا بخشی از معاینات روتین است. بنابراین توصیه می‌شود به طور منظم برای معاینات خوب به بهترین متخصص قلب و عروق در تهران مراجعه کنید.

دکتر یاسمین افسری

متخصص بیماری های قلب و عروق
بورد تخصصی
آنژیوگرافی - اکوکاردیوگرافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *