۲۶۶۴۴۰۵۳ ۰۲۱

تهران ، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع ظفر، کوچه صادقیان، ساختمان پزشکان پارس

برادی کاردی

چه زمانی نگران ضربان قلب پایین یا برادی کاردی باشیم؟

آنچه می خوانید...

اکثر مردم ضربان قلب تند یا سریع را تجربه کرده اند که احتمالا به دلیل آدرنالین، اضطراب یا فعالیت بدنی است. اما آیا به ضربان قلب پایین فکر کرده اید؟ اگر ضربان قلب شما در حالت استراحت کمتر از حد طبیعی است، باید نگران باشید؟ برای اکثر افراد، این ضربان قلب در هنگام استراحت بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه (bpm) است.

ضربان قلب آهسته (کمتر از 60 ضربه در دقیقه) ممکن است گاهی اوقات طبیعی باشد و می تواند نشانه ای از تناسب اندام باشد. ضربان نبض ورزشکاران برتر ممکن است کمتر از 40 ضربه در دقیقه باشد. با این حال، مواقعی وجود دارد که ضربان قلب آهسته می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد.

ضربان قلب پایین

برادی کاردی به این معنی است که قلب شما بسیار آهسته می تپد. قلب بیشتر بزرگسالان در حالت استراحت بین 60 تا 100 بار در دقیقه می زند. اگر برادی کاردی دارید، ضربان شما در حالت استراحت کندتر از حد معمول است، کمتر از 60 بار در دقیقه. برادی کاردی می تواند بی ضرر باشد، اما در برخی موارد می تواند تهدید کننده زندگی باشد. برای برخی افراد، بیشتر بزرگسالان جوان و ورزشکاران آموزش دیده، ضربان پایین طبیعی است و هیچ علامت یا مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند. برای برخی دیگر، برادی کاردی می تواند علائمی مانند سرگیجه یا غش ایجاد کند که باید بررسی و درمان شود. این زمانی است که بدن اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نمی کند، زیرا عملکرد پمپاژ قلب کند می شود.

در صورت عدم درمان، برادی کاردی می تواند منجر به عوارضی از جمله نارسایی احتقانی قلب، سکته مغزی و در برخی موارد مرگ ناگهانی شود. بنابراین اگر نگرانی دارید، با متخصص قلب و عروق صحبت کنید.

نشانه های ضربان قلب پایین

برای برخی افراد، ضربان آهسته طبیعی است و هرگز علائمی ایجاد نمی کند. اما اگر به قدری آهسته باشد که مغز و سایر اندام ها اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت نکنند، بدن ممکن است به سرعت به شما بگوید که مشکلی وجود دارد. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • احساس سرگیجه، ضعف یا سبکی سر
  • غش کردن
  • به راحتی خسته می شوید
  • تنگی نفس، به خصوص در هنگام فعالیت
  • گیجی یا مشکل در تمرکز
  • تپش یا بال زدن قلب
  • توانایی محدود برای ورزش کردن
  • درد قفسه سینه، که ممکن است نشانه کاهش جریان خون به قلب باشد
نشانه های ضربان قلب پایین

بسیار مهم است که به پزشک خود بگویید چه احساسی دارید، حتی اگر علائم خفیف باشند. روشی که ضربان پایین بر توانایی شما برای انجام کارها تأثیر می گذارد، به تعیین اینکه آیا و چه زمانی به ضربان ساز یا سایر درمان های پیشرفته نیاز دارید کمک می کند. این علائم همچنین ممکن است به دلیل افزایش سن یا سایر شرایط پزشکی مانند کم خونی یا کم کاری تیروئید ایجاد شود.

چه عواملی خطر ابتلا به برادی کاردی را افزایش می دهند؟

عوامل زیادی می توانند بر سرعت یا کندی ضربان قلب شما تأثیر بگذارند. به عنوان مثال:

  • سن
  • سطح فعالیت
  • خوابیدن (قلب در هنگام خواب به آرامی می تپد)
  • عدم تعادل الکترولیت ها، مانند سطوح پایین پتاسیم (مواد معدنی باید در سطح مناسبی باشند تا بدن به درستی کار کند)

شما در معرض خطر بیشتری برای برادی کاردی هستید اگر:

  • هدایت غیر طبیعی تکانه الکتریکی که قلب را تحریک می کند تا خون را به اطراف بدن شما پمپاژ کند (آریتمی قلبی)
  • آسیب به قلب ناشی از حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد)
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی مادرزادی
  • عفونت بافت قلب (میوکاردیت)
  • عارضه جراحی قلب
  • کم کاری غده تیروئید
  • داروها، به عنوان مثال، بتا بلوکرها یا دیگوکسین

برادی کاردی چگونه تشخیص داده می شود؟

اندازه گیری نبض، ضربان قلب بسیار آهسته را نشان می دهد. اولین آزمایش شامل آزمایش خون و ردیابی قلب (الکتروکاردیوگرام یا ECG) خواهد بود. اما از آنجا که برادی کاردی یک رویداد گاه به گاه است، ECG معمولی ممکن است طبیعی باشد. در این صورت، پزشک ممکن است به شما یک مانیتور نوار قلب بدهد تا در خانه بپوشید که ریتم قلب شما را به مرور زمان ثبت کند. این شامل:

  • هولتر مانیتور (Holter Monitor): ECG قابل حمل که برای یک تا هفت روز استفاده می شود.
  • پایش رویداد (Event Monitor): یک ECG قابل حمل که برای یک یا دو ماه استفاده می شود، اما تنها زمانی فعال می شود که ریتم قلب شما غیر طبیعی شود یا زمانی که آن را به صورت دستی فعال کنید.
  • مانیتور قابل کاشت (Implantable Monitor): یک نمایشگر رویداد کوچک که زیر پوست شما قرار داده شده و برای چندین سال استفاده می شود تا رویدادهایی را که به ندرت اتفاق می افتند ضبط کند.

درمان برادی کاردی

تماس با دکتر یاسمین افسری

درمان بستگی به علت زمینه ای و علائم دارد. اگر برادی کاردی هیچ علامتی ایجاد نکند، نیازی به درمان نیست، مگر اینکه درمان برای علت اصلی برادی کاردی مورد نیاز باشد.

اگر آسیب به سیستم الکتریکی قلب باعث کند ضربان قلب شما بسیار کند شود، ممکن است نیاز به ضربان ساز داشته باشید. ضربان ساز دستگاهی است که زیر پوست شما قرار می گیرد و به اصلاح ضربان قلب کمک می کند.

اگر مشکل پزشکی دیگری مانند کم کاری تیروئید یا عدم تعادل املاح (الکترولیت ها) باعث کاهش ضربان قلب شود، درمان علت اغلب برادی کاردی را درمان می کند. اگر دارویی باعث کندی ضربان قلب شما شود، پزشک ممکن است دوز دارو را کاهش دهد یا آن را به داروی دیگری تغییر دهد.

ضربان قلب 50 تا 60

ضربان قلب در حالت استراحت 50 ضربه در دقیقه (bpm) فقط در صورتی برای شما خوب است که ورزشکار باشید. اگر شما احساس سرگیجه یا بیماری ندارید، ضربان قلب در حالت استراحت 50 تا 59 ضربه در دقیقه نشانه خوبی است که قلب کاملا خوب کار می کند. در زیر به تفکیک محدوده ضربان قلب طبیعی برای افراد عادی و ورزشکاران اشاره شده است:

  • 60 تا 100 ضربان در دقیقه: ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت (یا ضربان نبض).
  • 50 تا 59 ضربان در دقیقه: اگر احساس سرگیجه یا بیماری ندارید، نشانگر خوبی است که قلب شما به طور طبیعی کار می کند.
  • 40 تا 50 ضربان در دقیقه: ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت برای ورزشکاران، در غیر این صورت کم در نظر گرفته می شود.

تحقیقات کنونی نشان می‌دهد افرادی که ضربان قلب کمتری در حالت استراحت دارند، شانس کمتری برای حمله قلبی دارند و نسبت به افرادی که ضربان قلبشان به سمت بالاتر است، عمر طولانی‌تری دارند. داشتن ضربان قلب کمتر در حالت استراحت به این معنی است که قلب شما در حالت استراحت کمتر برای پمپاژ خون به کل بدن کار می کند و از این رو می تواند سال ها به طور موثر کار کند.

فشارخون بالا و ضربان قلب پایین

ضربان نبض یک فرد که نشان دهنده ضربان قلب اوست، تعداد ضربان قلب در دقیقه است. پزشکان معمولا نبض پایین را کمتر از 60 ضربه در دقیقه در نظر می گیرند. به این میگن برادی کاردی. فشار خون اندازه گیری نیروی خون در داخل رگ های خونی است. همچنین فشار خون بالا می تواند سیستم گردش خون را بیش از حد تحت فشار قرار دهد و خطر حمله قلبی و سکته را افزایش دهد. فشار خون بالا و نبض پایین یک اتفاق نادر است. برخی از شرایط پزشکی و داروها می توانند باعث بروز این وضعیت شوند.

اگر فشار خون بالا همراه با نبض پایین دارید، به این معنی است که خون شما فشار بیشتری بر رگ های خونی شما وارد می کند، اما ضربان قلب شما کمتر از 60 بار در دقیقه است.

چه رابطه ای بین فشار خون بالا و ضربان قلب آهسته وجود دارد؟

برای در نظر گرفتن اینکه چگونه نبض و فشار خون شما می توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند، نبض خود را به عنوان یک سیستم الکتریکی و فشار خون خود را به عنوان لوله کشی در نظر بگیرید. نبض شما بیشتر توسط تکانه های الکتریکی کنترل می شود. این تکانه‌ها در قلب شما حرکت می‌کنند و به اتاق‌ها می‌گویند که در زمان مساوی ضربان داشته باشند. ورزش، استرس، ترس و عوامل دیگر می توانند نبض شما را تسریع کنند. بی تحرکی می تواند سرعت آن را کاهش دهد.

این سیستم الکتریکی حرکت پمپاژ را تحریک می کند که سیستم لوله کشی قلب شما را به حرکت در می آورد. وقتی «لوله‌ها» یا رگ‌های خونی مسدود نمی‌شوند، خون به راحتی در آنها جریان می‌یابد. اگر رگ‌های خونی شما باریک است یا نوعی انسداد دارد، قلب شما باید برای پمپاژ خون یا محکم‌تر فشار بیاورد یا تندتر بزند. این منجر به فشار خون بالا می شود. وقتی فشار خون و نبض شما از تعادل خارج می شود، قلب شما را تحت فشار قرار می دهد. در موارد بسیار شدید، ضربان پایین و فشار خون بالا می تواند منجر به ایست قلبی شود.

علت فشار خون بالا و نبض پایین چیست؟

عوامل متعددی می تواند باعث ترکیبی از فشار خون بالا و نبض پایین شود.

  • ضخیم شدن بافت قلب
  • داروهای فشار خون
  • صدمات تروماتیک یا خونریزی داخلی

منبع: https://www.cardiosmart.org/topics/bradycardia/what-is-bradycardia

دکتر یاسمین افسری

متخصص بیماری های قلب و عروق
بورد تخصصی
آنژیوگرافی - اکوکاردیوگرافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *