۲۶۶۴۴۰۵۳ ۰۲۱

تهران ، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع ظفر، کوچه صادقیان، ساختمان پزشکان پارس

تشخیص و درمان صدای قلب اضافه

صدای اضافه قلب یا سوفل قلبی

آنچه می خوانید...

اگر متخصص قلب و عروق به شما گفته است که سوفل قلبی دارید. احتمالاً تعجب می‌کنید که این به چه معناست. آیا سلامتی من در خطر است؟ ایا همیشه صدای اضافه قلب دارم؟ آیا نیاز به جراحی دارم؟

قلب هنگام تپش صداهایی تولید می کند. صداهای طبیعی قلب از بسته شدن دریچه ها است. اگر تلاطم یا اختلالی در جریان خون از طریق قلب یا رگ های خونی اصلی اطراف قلب وجود داشته باشد، ممکن است سوفل شنیده شود.

بسیاری از سوفل های قلبی خطرناک نیستند. در واقع، بسیاری از صداهای اضافی قلب طی چند ماه یا چند سال خود به خود از بین می روند. اینکه آیا برای سوفل قلبی خود به درمان نیاز دارید یا خیر، بستگی به نوع سوفل شما دارد. حتی اگر نیاز به درمان داشته باشید، بهترین متخصص قلب و عروق با شما همکاری خواهد کرد. تا بهترین و کم تهاجمی ترین درمان را تعیین کند.

انواع سوفل قلبی

صدای اضافه قلب می تواند بی ضرر یا غیر طبیعی (ناشی از مشکل قلبی) باشد. سوفل بی ضرر در نوزادان و کودکان شایع تر است. سوفل غیرطبیعی قلب یک اثر صدای ضربان قلب تند ایجاد می کند که طبیعی نیست. یعنی سوفل غیرطبیعی قلب نشان می‌دهد که شما ممکن است یک مشکل زمینه‌ای مانند مشکل قلبی دیگر داشته باشید. انواع سوفل عبارتند از:

سوفل سیستولیک

این اتفاق در طول انقباض ماهیچه قلب رخ می دهد. سوفل سیستولیک به دلیل جریان خون از طریق یک رگ باریک یا دریچه نامنظم به به سوفل جهشی تقسیم می شود. همچنین بخاطر اینکه جریان خون به سمت عقب در یکی از حفره های قلب برمی گردد، به سوفل های برگشتی نامیده می شود.

سوفل دیاستولیک

این زمانی اتفاق می افتد که عضله قلب در بین ضربان ها شل می شود. سوفل دیاستولیک ناشی از باریک شدن (تنگی) دریچه های میترال یا سه لتی یا نارسایی دریچه های آئورت یا ریوی است.

سوفِل مداوم

این اتفاق در تمام چرخه قلبی رخ می دهد.

بسیاری از سوفل های قلبی تهدید کننده زندگی نیستند و نیازی به درمان ندارند. اما سایر سوفل‌های قلبی نیاز به درمان دارند زیرا نشانه‌ای از یک مشکل اساسی در قلب شما هستند. مهم است به یاد داشته باشید که اگر سوفل قلبی برای شما تشخیص داده شده است، به این معنی نیست که همیشه آن را خواهید داشت. سوفل قلب می تواند خود به خود از بین برود.

بیشتر بخوانید: اسپاسم قلب یا اسپاسم عروق کرونر چیست؟

علائم صداهای اضافه قلب

نشانه های مختلفی از سوفل قلبی وجود دارد. اگر صداهای طبیعی قلب دارید که بی ضرر هستند، هیچ علامتی نشان نمی دهید. اما اگر صدای قلب غیرطبیعی دارید، احتمالاً علائمی مانند موارد زیر را نشان خواهید داد.

  • ممکن است به طور ناگهانی چاق شوید، اگرچه کار غیرعادی انجام نداده اید.
  • مُمکن است متوجه شوید که رگ‌های گردن بزرگ شده و برجسته شده‌اند.
  • ممکن است غش کنید.
  • ممکِن است سرفه مزمن دائمی را تجربه کنید که بهبود نمی یابد.
علائم صدای اضافه قلب
  • پوست شما ممکن است آبی شود. این روی ناحیه لب و نوک انگشتان قابل مشاهده است.
  • مُمکن است در تنفس صحیح دچار مشکل شوید.
  • ممکِن است دردی در قفسه سینه داشته باشید که می تواند شدید باشد.
  • ممکن است کبدتان بزرگ شده باشد
  • ممکِن است حتی زمانی که هیچ تلاشی وجود نداشته باشد، به شدت عرق کرده باشید.
  • کودکان ممکن است مشکلات رشدی را تجربه کنند و احساس گرسنگی نکنند.

علت صدای اضافی در قلب

سوفل قلبی بی ضرر زمانی ایجاد می‌شود که خون سریع‌تر از حد معمول در قلب جریان داشته باشد.

علت سوفل قلبی بی ضرر

 صدای اضافه قلب بی گناه می تواند به دلیل هر یک از موارد زیر ایجاد شود.

  • ممکن است شما از کم خونی رنج می برید که به دلیل آن بدن شما نمی تواند اکسیژن کافی دریافت کند. زیرا گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل خون غنی از اکسیژن وجود ندارد.
  • ممکن است تب داشته باشید.
  • شما ممکن است در حال انجام فعالیت بدنی شدید یا ورزش باشید که به دلیل آن جریان خون سریع در قلب شما جریان دارد.
  • شُما ممکن است باردار باشید.
  • کودکانی که در سنین نوجوانی قرار دارند و به سرعت رشد می کنند، معمولاً سوفل های قلبی بی گناه دارند.
  • شما ممکن است پرکاری تیروئید داشته باشید.

علت صداهای غیرطبیعی قلب

  • به طور معمول، خون از یک محفظه قلب به اتاق دیگر جریان می یابد و دریچه ها محکم بسته می شوند تا از جریان خون به عقب جلوگیری کنند. سوفل غیرطبیعی قلب می تواند ناشی از مشکلات قلبی باشد مانند:
  • کودکان و نوزادانی که با دریچه‌های قلب غیرطبیعی به دنیا می‌آیند سوفل غیرطبیعی قلب دارند. اینها معمولاً در بزرگسالی یافت می شوند، یعنی زمانی که آنها از مشکلاتی مانند رگورژیتاسیون در جایی که دریچه ها به دلیل بسته شدن نامناسب نشت می کنند، رنج می برند. مشکل دیگر تنگی است که در آن خون ناکافی در دریچه ها جریان دارد.
  • سوفل غیرطبیعی قلب می‌تواند به دلیل شنت‌های قلبی یا نقایص سپتوم، که سوراخ‌هایی در قلب هستند، رخ دهد. این معمولا بر نوزادان و کودکان تاثیر می گذارد. شدت آنها بستگی به این دارد که سوراخ ها کجا و چه اندازه هستند. سوراخ‌های قلب می‌تواند منجر به سوفل غیرطبیعی قلب شود، زمانی که خون به‌طور غیرطبیعی بین رگ‌های خونی در جریان است.
  • تب روماتیسمی می تواند منجر به صدای اضافه غیر طبیعی قلب شود. تب روماتیسمی یک بیماری جدی است که باید بدون تاخیر به موقع درمان شود. اگرچه تب روماتیسمی در حال حاضر نادر است، اما می‌تواند مستقیماً بر دریچه‌های قلب تأثیر بگذارد و منجر به جریان غیرطبیعی خون شود. این امر باعث سوفل غیرطبیعی قلب می شود.
  • بزرگسالانی که پرولاپس دریچه میترال دارند ممکن است سوفل غیرطبیعی قلبی داشته باشند. این مشکلی است که دریچه میترال به دلیل خارج شدن قسمتی از دریچه نمی تواند به درستی بسته شود. این می تواند سوفل غیرطبیعی قلب را به دلیل جریان برگشتی خون از طریق دریچه ایجاد کند که می تواند جدی باشد.

دو دلیل دیگر

  • اندوکاردیت می تواند باعث ایجاد صدای غیرطبیعی قلب شود. آندوکاردیت زمانی اتفاق می افتد که یک عفونت در پوشش داخلی قلب شما وجود داشته باشد. این عفونت می تواند به دلیل باکتری های موجود در هر قسمت از بدن شما که در قلب شما مستقر می شود باشد. اگر اندوکاردیت درمان نشود، می تواند به دریچه های قلب آسیب برساند که منجر به سوفل غیرطبیعی قلب می شود.
  • کلسیفیکاسیون دریچه یکی دیگر از دلایل اصلی سوفل غیر طبیعی قلب است. این شرایط زمانی ایجاد می شود که دریچه آئورت رسوبات کلسیمی روی آن داشته باشد. این منجر به مشکل در باز شدن دریچه آئورت به دلیل باریک شدن آن می شود. این می تواند باعث صدای غیرطبیعی قلب شود زیرا جریان خون برای آن مشکل می شود.

آیا شما در معرض خطر هستید؟

عوامل خطر صدای اضافه قلب به شرح زیر است.

  • افرادی که در گذشته از تب روماتیسمی رنج می‌بردند، بیشتر در معرض سوفل قلبی قرار دارند.
  • شما مبتلا به اندوکاردیت هستید که زمانی اتفاق می افتد که یک عفونت در پوشش داخلی قلب شما رخ می دهد.
  • اگَر فشار خون بالایی دارید که کنترل نمی شود، در معرض خطر بالای سوفل قلبی هستید.
  • اگر یکی از اعضای خانواده شما نقص قلبی داشته باشد یا دچار نقص قلبی باشد، این احتمال وجود دارد که شما سوفل قلبی داشته باشید.
  • افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا هستند در معرض خطر بیشتری برای سوفل قلبی قرار دارند.
صدای اضافه قلب
  • اگَر فشار خون ریوی دارید، ممکن است در آینده سوفل قلبی داشته باشید.
  • اَفرادی که مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک، پرکاری تیروئید یا سندرم هیپرائوزینوفیلیک هستند، بیشتر در معرض سوفل قلبی هستند.
  • در صورت ابتلا به سندرم کارسینوئید، احتمال ابتلا به سوفل قلبی در شما بالاست.
  • کسانی که عضلات قلبشان ضعیف است بیشتر در معرض سوفل قلبی هستند.
  • اَگر باردار هستید، شرایطی مانند دیابت کنترل نشده می تواند خطر سوفل قلبی را در کودک شما افزایش دهد. استفاده از داروها یا برخی از انواع داروها می تواند منجر به سوفل قلبی شود.

تشخیص سوفل قلبی

انواع مختلفی از صداهای قلب وجود دارد. چگونه می توان تشخیص داد که سوفل قلب چه صدایی دارد؟ پزشک شما کسی است که وقتی به ضربان قلب شما با استفاده از گوشی پزشکی گوش می دهد، می تواند سوفل قلب و نوع آن را تشخیص دهد. اگر یک معاینه فیزیکی انجام دهید، پزشک شما قادر خواهد بود هر گونه سوفل قلبی را در این مدت تشخیص دهد. عوامل مختلفی به پزشک شما کمک می کند تا تشخیص دهد که صدای اضافه قلب یک سوفل قلبی غیرطبیعی است یا یک سوفل غیر طبیعی. یکی از عوامل این است که صدای سوفل قلب تا چه اندازه بلند و یا کم است.

یکی دیگر از عواملی که به پزشک شما کمک می کند تا تشخیص دهد سوفل قلبی بی گناه است یا غیر طبیعی، بلندی صدای سوفل قلب است. در مقیاس 1 که کمترین و 6 بالاترین است، پزشک شما میزان بلندی سوفل را یادداشت می کند. پزشک شما با تعیین اینکه سوفل قلب از کجا شنیده می شود، بررسی خواهد کرد. پزشک شما تعیین خواهد کرد که آیا تغییر وضعیت بدن و ورزش تاثیری بر صدا یا سوفل قلب دارد. فاکتور مهمی که پزشک متوجه خواهد شد این است که سوفل چقدر طول می کشد و چه زمانی رخ می دهد.

تشخیص سوفل قلبی

انواع آزمایش ها

اگر سوفل دیاستولیک دارید که به موجب آن سوفل قلبی زمانی رخ می دهد که خون قلب شما را پر می کند، ممکن است نشان دهنده یک مشکل قلبی زمینه ای باشد. اگر سوفل مداومی دارید که به موجب آن سوفل قلب در طول ضربان قلب رخ می دهد، ممکن است نشان دهنده مشکل قلبی نیز باشد. سوفل سیستولیک معمولاً سوفل قلبی بی‌گناه است، اما گاهی می‌تواند نشان‌دهنده مشکلی در قلب شما باشد. اگر تا این زمان پزشک مشکوک شد که سوفل غیرطبیعی قلب دارید، ممکن است به شما پیشنهاد کند که آزمایش‌های اضافی برای یافتن علت دقیق مشکل انجام دهید. این تست ها به شرح زیر است.

  • آزمایش خون توسط پزشک برای بررسی اینکه آیا عفونت دارید یا خیر، استفاده می‌کند. این معمولا برای افرادی که ممکن است پریکاردیت یا اندوکاردیت داشته باشند، است.
  • اکوکاردیوگرافی به پزشک کمک می کند تا ببیند ساختار قلب شما چگونه است و چگونه عمل می کند. این روش کمک می کند تا ببینید آیا دریچه های قلب غیرطبیعی وجود دارد یا خیر.
  • رادیوگرافی قفسه سینه به پزشک کمک می‌کند تا به عروق خونی، قلب و ریه‌های شما نگاهی بیندازد. این می تواند به شما کمک کند که ببینید آیا قلب شما به دلیل هر مشکلی بزرگ شده است یا خیر.
  • کاتتریزاسیون قلبی توسط پزشک شما برای اندازه گیری فشار موجود در حفره های قلب شما استفاده می شود. علاوه بر این می‌توان از یک رنگ استفاده کرد تا ببیند چگونه خون در قلب شما جریان می‌یابد و دریچه‌های قلب و رگ‌های خونی شما چگونه کار می‌کنند.
  • الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب برای اندازه‌گیری تکانه‌ها و سیگنال‌های الکتریکی استفاده می‌شود. این به پزشک شما کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا ساختار قلب یا مشکلات ریتم دارید یا خیر.
  • اکوکاردیوگرافی داپلر به پزشک کمک می کند تا الگوی جریان خون را مشاهده کند.

درمان صدای اضافه قلب

اگر تشخیص داده شد که سوفل قلبی بی‌ ضرر دارید، این احتمال وجود دارد که نیازی به درمان نداشته باشید، زیرا هیچ تهدیدی وجود ندارد. اَگر سوفل های بی گناه به دلیل شرایطی مانند تب رخ داده باشد، پس از درمان این بیماری، سوفل قلب متوقف می شود. اگر پزشک شما سوفل غیرطبیعی قلب را تشخیص دهد، دو اتفاق می تواند رخ دهد. پزشک شما ممکن است بخواهد شما را برای مدتی تحت نظر داشته باشد تا ببیند که وضعیت چگونه پیشرفت می کند. اگر تهدیدی نباشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد. به طور کلی دو نوع درمان را می توان انجام داد.

داروها

بیشتر داروهای تجویز شده توسط پزشک برای درمان مشکل قلبی که باعث بروز سوفل قلبی می شود، خواهد بود. ممکن است استاتین هایی برای شما تجویز شود که به کاهش سطح کلسترول در بدن شما کمک می کند. وقتی سطح کلسترول بالایی در بدنتان وجود دارد، سوفل قلبی می تواند بدتر شود.

پزشک ممکن است دیورتیک‌هایی را که قرص‌های آب هستند، تجویز کند. اینها برای حذف مایعات اضافی از بدن شما استفاده می شود که می تواند منجر به بدتر شدن سوفل قلبی شود. بتا بلاکرها را می توان برای کاهش ضربان قلب و کنترل فشار خون تجویز کرد.

داروهایِ ضد انعقاد می تواند توسط پزشک برای جلوگیری از تشکیل لخته های خون تجویز شود. کلوپیدوگرل و وارفارین اغلب تجویز می‌شوند تا لخته‌های خونی در قلب شما تشکیل نشود زیرا ممکن است منجر به سکته شود. پزِشک شما ممکن است مهارکننده های ACE را تجویز کند که به کاهش فشار خون کمک می کند.

اینها تنها برخی از انواع رایج داروهایی هستند که می توانند توسط پزشک شما تجویز شوند. پِزشک شما ممکن است بسته به وضعیت شما و مشکل قلبی که از آن رنج می برید، انواع دیگری از داروها را توصیه کند. آنتی بیوتیک ها را می توان برای جلوگیری از بروز عفونت در قلب توصیه کرد.

جراحی

مشکلات دریچه قلب را نمی توان تنها با دارو درمان کرد. گاهی اوقات، بیماری دریچه قلب شما نیاز به جراحی دارد تا انجام شود. اگر ترمیم دریچه بهترین گزینه درمانی برای شما باشد، پزشک شما می تواند هر یک از روش های زیر را توصیه کند.

آنولوپلاستی روشی است که در صورت وجود باز شدن غیر طبیعی دریچه در قلب شما مورد استفاده قرار می‌گیرد. پزشک شما عمل جراحی را انجام می دهد که به موجب آن بافتی که دریچه را احاطه کرده است به گونه ای در کنار هم قرار می گیرد که محکم شود. این با کمک یک حلقه مصنوعی انجام می شود. پس از انجام این کار، کاسپ های دریچه می توانند کاملاً روی هم قرار بگیرند و همانطور که باید بسته شوند.

بالون valvuloplasty یک عمل پزشکی است که دریچه باریک را درمان می‌کند. در این جراحی از یک کاتتر کوچک استفاده می شود که در آن یک بالون به انتهای آن متصل شده است. پزشک شما آن را نخ می کشد و به قلب شما هدایت می کند تا بتواند به درستی در داخل دریچه قرار گیرد. بالون باد می شود تا دریچه باریک بازتر شود و جریان خون طبیعی رخ دهد.

تعویض دریچه آئورت ترانس کاتتر یا TAVR یک روش کم تهاجمی است که می تواند توسط پزشک توصیه شود. در این جراحی از یک دریچه مکانیکی برای جایگزینی دریچه آئورت استفاده می‌شود. این روش با ایجاد یک برش کوچک در قفسه سینه انجام می شود. یکی دیگر از گزینه های انجام TAVR استفاده از کاتتر است. این نوع جراحی اولین گزینه نیست زیرا پزشکان آن را به افرادی که از تنگی شدید دریچه آئورت رنج می برند و کاندیدای مناسبی برای تنگی دریچه آئورت نیستند توصیه می کنند.

دکتر یاسمین افسری

متخصص بیماری های قلب و عروق
بورد تخصصی
آنژیوگرافی - اکوکاردیوگرافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *