سکته قلبی یکی از نگرانی های اذار دهنده برای افراد یاست که با بیماری های قلبی دست و پنجه نرم می کنند. بسیاری از افراد از سکته قلبی و علائم ان واهمه دارند و گاهی ممکن است حساسیت زیادی در این زمینه پیدا کنند.
با آشنایی با علائم و عوارض سکته و روش های پیشگری از آن می توانید در هنگام مشاهده علائم صحیح به سرعت اقدامات لازم هنگام سکته قلبی را انجام دهید. در این مقاله درباره سکته قلبی و نشانه و های و علائم ان توضیحات کاملی را ارائه میکنیم.
سکته قلبی چیست؟
قلب اندامی است که خون را به سراسر بدن پمپاژ می کند. خود ماهیچه قلب نیز نیاز به خون رسانی دارد که توسط گروه ویژه ای از رگ ها به نام عروق کرونر خون رسانی می شود. برای مطالعه بیشتر درباره عروق کرونر قلب و بیماری های مربوط به آن مقاله بیماری های عروق کرونر قلبی را بخوانید. برخی اختلالات قلبی می توانند باعث اختلال در خونرسانی عضله قلبی شوند.
سکته قلبی یا آنفارکتوس قلبی فرایندی است که بخاطر اختلال در خونرسانی بخشی از عضله قلب ایجاد می شود. در این حالت به دلیل عدم خونرسانی صحیح به بخشی از ماهیچه قلبی ( میوکارد ) درد و عوارض دیگر ظاهر می شود.
تفاوت حمله قلبی و سکته قلبی
برخی مردم سکته قلبی را به عنوان حمله قلبی نیز می شناسند و برخی به صورت نادرست ان را با ایست قلبی یکسان میدانند. در ایست قلبی به علت عدم خونرسانی و کمبود اکسیژن هیپوکسی ( کمبود اکسیژن در تمام بافت های بدن ) رخ می دهد. ایست قلبی می تواند دائم یا نیمه باشد. سکته می تواند به ایست قلبی منجر شود.
افراد مستعد سکته قلبی
وجود برخی عوامل در افراد احتمال وقوع سکته قلبی را افزایش میدهد. برخی مشکلات قلبی خود عاملی برای ایجاد سکته قلبی میباشند و از این نظر نیاز به توجه ویژه دارند. در این میان نباید از تاثیر سابقه خانوادگی را نادیده گرفت. فشار خون بالا و دیابت شیرین ، بالا بودن میزان کلسترول پرچگال نسبت به کلسترول کم چگال و بیماری های عروق کرونر از جمله بیماری هایی هستند که ریسک بروز این سکته را افزایش میدهند.
برخی عادات افراد نیز می تواند این احتمال را افزایش دهد. برای مثال سیگار ، الکل ، چاقی و کمبود فعالیت های بدنی از عادت هایی است که ریسک انفارکتوس را افزایش میدهد.
لازم به ذکر است که به طور کلی مردان بیشتر از زنان در معرض سکته هستند.
علائم سکته قلبی
به طور کلی سکته قلبی علائم مشخصی دارد که گاها با درد معده یا درد های دیگر قفسه سینه اشتباه گرفته میشود. اما افرادی که مستعد هستند لازم است بیشتر مراقب این علائم باشند. البته در مواردی علائم غیر معمول نیز مشاهده می شود. مهم ترین علامت سکته قلبی درد در قفسه سینه است. که بیشتر در ناحیه چپ و وسط قفسه سینه احساس می شود. در زنان در مواردی به جای احساس درد در قفسه سینه درد در نواحی گردن ، شانه و بازو ها بروز میکند. برخی از علائم دیگر به شرح زیر است.
- تنگی نفس و تپش قلب
- حالت تهوع
- ضعف و خستگی
- عرق سرد
در این میان تعداد محدودی از سکته های قلبی نیز بدون هیچ پیش علائمی بروز میکنند. علائم سکته قلبی ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. درد های طولانی تر نشان دهنده سکته نیست و برای بررسی آن ها باید به متخصص قلب و عروق مراجعه شود. درمان نارسایی قلبی را در این مقاله بخوانید.
علل مختلف درد قفسه سینه را در ویدئو مقابل از زبان دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق بشنوید.
درمان سکته قلبی
بیماری که به سکته قلبی دچار شده است را باید بلافاصله به بیمارستان منتقل کنید. در بیمارستان با توجه به میزان گرفتگی عروق خونی قلب روش درمان انتخاب مشود. درمان دارویی سکته قلبی شامل تجویز دارو های حل کننده لخته خون است .
اگر داور ها موثر نباشند از آنژیوپلاستی یا بالون گذاری قلبی استفاده میشود. در این حالت ابتدا در آنژیوگرافی محل دقیق گرفتگی و انسداد عروق مشخص می شود و سپس عمل انژیوپلاستی برای باز کردن رگ گرفته انجام می شود. جراحی نیز روش دیگری است که با صلاح دید پزشک انجام میشود.
در جراحی عروق قلبی از آنژیوپلاستی ( pcI ) و استنت گذاری استفاده میشود و یا اگر لازم باشد بای پس عروق قلبی انجام میشود. جراحی بای پس عروق قلبی مسیر های جدید برای گردش خون در قلب ایجاد میکند. جراحی بای پس قلب به عمل قلب باز شناخته میشود که معمولا در گرفتی های قلبی بسیار پیچیده انجام میشود. پس از جراحی لازم است بیمار تا مدتی در بیمارستان بستری باشد.
پیشگیری از سکته قلبی
افرادی که هر یک از مواردی که باعث افزایش ریسک حمله قلبی میشود را در خود دارند، می توانند با تغییر برخی عادت ها این ریسک را کاهش دهند و به سلامت هر چه بیشتر فلب و عروق خود کمک کنند.
یکی از مهم ترین اقدامات در این زمینه کنترل میزان فشار خون و کلسترول است. این فاکتور ها تحت عنوان قاتلین خاموش شناخته می شوند. به طور منظم فشار خون و کلسترول خود را اندازه بگیرید. به منظور کاهش فشار خون و کلسترول لازم است تا مصرف گوشت قرمز را کاهش دهید. نمک و همه موادی که باعث افزایش فشار خون میشوند برای این افراد مضر است و باید محدود شود.
در ادامه می توانید مقاله فشار خون را بخوانید در این مقاله به طور کامل درباره فشار خون و روش های کنترل و کاهش آن گفته شده است.
جایگزین کردن کلسترول پر چگال می تواند بسیار بهبود بخش باشد آجیل و امگا 3 به این منظور بسیار مفید است . این مواد می توانند چربی های رسوب کرده در دیواره رگ ها را از بین ببرند. ترک سیگار و الک می تواند به کاهش ریسک سکته قلبی منجر شود در این زمینه ویدئو مقابل را مشاهده کنید.
افزایش سن یکی از عواملی است که احتمال وقوع سکته قلبی را افزایش میدهد. اگر در سابقه خانوادگیتان سکته قلبی وجود دارد لازم است تا به صورت دوره این و منظم سلامت قلب خود را برسی و کنترل کنید و در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
بهتر است در صورت وجود اضافه وزن ان را کاهش دهید و ورزش کردن را در برنامه زندگی خود قرار دهید. اگر تا بحال ورزش نمی کردید و حال تصمیم به شروع آن کرده اید بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت نمایید. در مواردی ممکن است پزشک صلاح بداند که به صورت منظم آسپرین مصرف کنید. این کار به منظور پیشگیری از لخته شدن خون در دیواره رگ ها انجام میشود. از مصرف خود سرانه آسپرین خود داری کنید و در این خصوص با متخصص قلب مشورت نمایید. (در مورد داروهای رقیق کننده خون بیشتر بدانید)
در انتها می توانید سوالات خود را درباره این موضوع و سایر بیماری های قلب و عروق از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات بپرسید.