سوزش سر دل یا سوزش قلب که به آن رفلاکس اسید نیز میگویند، زمانی اتفاق میافتد که اسید معده به سمت مری میرود. و این عارضه موجب احساس سوزش در ناحیه قفسه سینه، گلو یا گردن میشود. و ممکن است با دردی که در هنگام حملهی قلبی رخ میدهد اشتباه گرفته شود.
علائم سوزش قلب
سایر علائم سوزش قلب شامل احساس طعم اسید در دهان، احساس درد در هنگام بلعیدن غذا، نفخ، آروغ زدن، و در مواردی حتی ممکن است باعث ایجاد خسخس سینه شود. چندین علت مختلف برای سوزشِ قلب وجود دارد. که برخی از آنها به طور مستقیم باعث این مشکل میشوند و گاهی اوقات دلایل پیچیدهی دیگری نیز وجود دارند که در موارد نادر ممکن است باعث سوزشِ قلبی شوند. درباره بیماری عروق محیطی قلب بخوانید.
علائم و نشانههای دیگری که همراه سوزشقلب ممکن است ایجاد شود شامل موارد زیر میشود:
- مشکل در قورت دادن غذا
- سرفه مزمن
- احساس درد در ناحیه معده یا قسمت فوقاتی شکم
- گلو درد مداوم
- برگشت غذا و مایعات با طعم اسیدی به گلو
- گرفتگی صدا به صورت مزمن و مداوم
در ادامه به بررسی برخی از دلایلی که باعث ایجاد سوزش قلبی میشوند و نیز به درمانهایی که موجود میباشد خواهیم پرداخت.
علت سوزش قلب
عواملی که ممکن است باعث سوزش قلب شود:
غذاهای محرک
اگر خیلی دیر و یا به مقدار خیلی زیاد غذا میخورید، ممکن است علائم رفلاکس اسید را تجربه نمایید. غذاهای خاصی مانند غذاهای تند و غذاهای چرب ممکن است باعث سوزش قلبی شوند. البته در بعضی از افراد بعضی غذاها مانند غذاهایی که حاوی سیر و نعناع هستند باعث ایجاد این مشکل شوند. در مورد نوشیدنیها نیز باید بدانید نوشیدنیهایی که حاوی الکل و کافئین هستند میتوانند محرک باشند. برای آشنایی با بهترین متخصص قلب و عروق کلیک کنید.
اضافه وزن داشتن
افزایش فشار بر روی معده که ناشی از اضافه وزن است میتواند باعث شود اسید معده به مری وارد شود. و سوزش قلبی را ایجاد کنند. پوشیدن لباسهای تنگ نیز ممکن است باعث ایجاد این اتفاق باشند.
سیگار کشیدن
دود سیگار به ماهیچههایی که در ابتدای معده قرار دارند و باعث بسته نگه داشتن معده میشوند، تاثیر میگذارد. و باعث میشود این ماهیچه ها شل شده و در نتیجهی آن رفلاکس اسید معده اتفاق میافتد.
بارداری
تعداد زیادی از خانمهای باردار مخصوصاً در ماههای آخر بارداری از علائم سوزش دل رنج میبرند. جنین در حال رشد باعث افزایش فشار داخل حفرهی شکم میشود. و به دنبال عواقب آن سوزش قلب اتفاق میافتد. درباره آریتمی قلبی بخوانید.
تشخیص سوزش قلب
تشخیص این بیماری معمولاً بر اساس علائمی که بیمار ذکر می کند صورت می پذیرد. اما آزمایشها و روشهایی برای تشخیص دقیق این بیماری نیز وجود دارد. به طور مثال تست پیاچ، تست فشار در قسمت تحتانی مری و یا بررسی قسمت فوقانی دستگاه گوارش به روش اندوسکوپی. گاهی ممکن است جهت بررسی التهابات و سایر تغییرات سلولی بیوپسی از مری نیز انجام شود.
روش های کنترل و درمان سوزش قلب
دوری از عوامل محرک
اگر نوشیدنیهای الکلی، سیگار کشیدن یا مصرف غذای خاصی باعث تحریک بیماری شما میشود، تا جایی که امکان دارد مصرف آنها را کاهش دهید. یا اینکه به طور کلی آنها را برای همیشه کنار بگذارید. مراقبت های بیماران قلبی را در مقاله بعدی بخوانید.
دارو درمانی
بعضی داروها وجود دارد که میتواند به رفلاکس اسید کمک کند. بعضی از این داروهایی ضد اسید احتیاجی به نسخهی پزشک ندارند و میتوانید از داورخانه تهیه نمایید. و طبق دستوری که داروساز به شما ارائه میدهد آن را مصرف نمایید. اما اگر با مصرف این داروها مشکل سوزش قلب شما حل نشد باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید. تا داروهای مناسب برای شما تجویز شوند. گاهی شاید نیاز باشد برای مدت طولانی دارو مصرف نمایید.
کاهش وزن
همانطور که گفته شد اضافه وزن یکی از دلایل سوزش قلبی است. بنابراین با کاهش وزن احتمال بازگشت اسید معده به مری کاهش مییابد.
بالا بردن سر تخت
اگر در شب یا هنگامی که دراز میکشید بیشتر دچار سوزش قلبی میشوید یکی از راهکارها این است که سر تخت خود را کمی بالاتر بیاورید.
به عنوان آخرین نکته باید آگاه باشید که علائم حمله قلبی و سوزش قلبی که به علت رفلاکس معده رخ می دهد گاهی اوقات شبیه هم میباشند. بنابراین هر لحظه که حس کردید دچار حملهی قلبی شدهاید سریع با اورژانس تماس بگیرید.
علائمی که در سکتهی قلبی و سوزش قلبی مشترک هستند شامل موارد زیر میباشد:
- درد در ناحیه قفسه سینه
- تنگی نفس
- حالت تهوع و استفراغ
علائمی که با کمک آنها میتوان سوزش قلبی را از حملهی قلب تشخیص داد:
- حملهی قلبی با سرگیجه، دندان درد و سردرد همراه میباشد.
- سوزش قلب با مشکل در بلع، گلودرد مداوم،گرفتگی صدا همراه میباشد.
نکتهی دیگر این است که سوزشِ قلب معمولاً به صورت مداوم وجود دارد و فرد از علائم اختصاصی آن آگاه است. اما دردی که مربوط به حملهی قلبی باشد به صورت ناگهانی و بسیار شدید پیش میآید. بنابراین با توجه به علائمی که ذکر شد هرگاه دچار ابهام بودید که آیا دچار حملهی قلبی شدهاید با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید.
https://www.ramsayhealth.co.uk/blog/general-surgery/causes-of-heartburn