برای برخی افراد، یک رویداد یا خاطره آسیبزا میتواند علایم فیزیکی «سندرم قلب شکسته» را ایجاد کند. این بیماری که به عنوان کاردیومیوپاتی ناشی از استرس، کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو یا سندرم بالون آپیکال نیز شناخته می شود، وضعیتی است که در آن عضله قلب به شدت ضعیف می شود و چند روز بعد به طور کامل بهبود می یابد. درباره سکته قلبی بخوانید.
مکانیسم سندرم قلب شکسته به چه صورت است؟
دانشمندان هنوز به طور کامل مکانیسم این نوع خاص از سندرم نارسایی حاد قلبی را درک نکرده اند. اما شواهد، حاکی از یک تعامل قوی مغز و قلب است. ما معتقدیم که در عرض چند ساعت پس از یک ضربه شدید روحی یا جسمی، هورمونهای استرس باعث یخ زدن (کوتاهمدت و نه دائمی) بطن چپ میشوند، که محفظه اصلی قلب است که خون را به بقیه قسمتها پمپ میکند.
قلب به طور موقت یخ میزند و نمی تواند خون کافی را به جلو پمپاژ کند. این روند باعث گردش خون ضعیف و حتی شوک یا مرگ در موارد شدیدتر می شود. آنچه جالب است این واقعیت است که سندرم قلب شکسته از استرس، علیرغم تظاهرات جدی آن، معمولاً به سرعت قابل برگشت است. بطن به طور معمول در عرض 14 روز به حالت عادی باز می گردد و اکثر بیماران بدون آسیب طولانی مدت قلبی بهبود می یابند.
علایم سندرم قلب شکسته چیست؟
بیماران مبتلا به سندرم قلب شکسته ناشی از استرس معمولاً علایمی را تجربه میکنند که از سندرم حاد کرونری قابل تشخیص نیستند. درد یا فشار قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، فشار خون پایین، ضربان قلب سریع یا حالت تهوع. درباره بیماری عروق کرونر قلبی بیشتر بخوانید.
این مانند حمله قلبی است، به همین دلیل است که بیماران مبتلا به این علایم باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند و تحت نظر باشند، به خصوص در مرحله حاد مراقبت پزشکی بیشتری نیاز دارند. بیماران معمولاً حداقل 48 ساعت را در بیمارستان می گذرانند و با داروهایی برای کمک به بهبود قلب، درمان می شوند.
برای اثبات تشخیص، آنژیوگرافی عروق کرونر (آزمایشی که از تزریق رنگ به طور مستقیم به عروق قلب و اشعه ایکس ویژه استفاده می کند) لازم است. با وجود علایم ضعف قلب، برخلاف بیمارانی که حمله قلبی واقعی را تجربه میکنند، هیچ انسدادی در رگ های خونی قلب با کاردیومیوپاتی ناشی از استرس دیده نمی شود.
تشخیص سندرم قلب شکسته
مهمترین بخش تشخیص سندرم قلب شکسته، جداسازی آن از حمله قلبی است. از آنجایی که علایم سندرم قلب شکسته و حمله قلبی ممکن است یکسان باشد، مراجعه به پزشک با تجربه در تشخیص این سندرم ضروری است. پزشک ها از تست های تشخیصی پیشرفته برای تعیین وجود کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو استفاده میکنند، از جمله:
الکتروکاردیوگرام:
این آزمایش وظیفه فعالیت الکتریکی قلب به عهده دارد و آن را اندازه گیری میکند. نتایج EKG در افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو شبیه به حملات قلبی است. مراقبت های بیماران قلبی را در این مقاله بخوانید.
آنژیوگرافی:
این تست تصویربرداری از رنگ مخصوص، ایمن و اشعه ایکس متحرک برای مشاهده عروق قلب استفاده می کند. این آزمایش به پزشکان کمک می کند تا بین حمله قلبی و کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو تفاوت قائل شوند. در فردی که دچار حمله قلبی شده است، آنژیوگرافی معمولا انسداد را نشان می دهد.
هیچ انسدادی در آنژیوگرافی فرد مبتلا به سندرم قلب شکسته ظاهر نمی شود. هنگامی که مشخص شد سرخرگ ها طبیعی هستند، می توانیم بطن چپ را انجام دهیم، که یک تصویر متحرک اشعه ایکس از محفظه پمپاژ اصلی قلب شما (بطن چپ) است. کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو چندین نمای متمایز در بطن چپ دارد که می تواند تشخیص را تایید کند.
اکوکاردیوگرام (اکو) :
امواج صوتی تصویر متحرکی از قلب شما ایجاد می کند و اطلاعاتی در مورد عملکرد حفره ها و دریچه های قلب به ما می دهد. اکو می تواند نمای مجزای محفظه پمپاژ اصلی قلب شما (بطن چپ) را نشان دهد، تعیین کند که آیا بطن راست شما نیز تحت تاثیر قرار گرفته است یا خیر، و بهبود شما را در طول زمان پیگیری کند.
تصویربرداری پرفیوژن میوکارد:
ما مقدار کمی از ماده رادیواکتیو را به خون شما تزریق می کنیم. این ماده روی یک دوربین مخصوص نشان داده می شود و به متخصصان قلب اطلاع می دهد که آیا قلب آسیب دیده است یا خیر.
درمان سندرم قلب شکسته
بسیاری از افراد مبتلا به سندرم قلب شکستهناشی از استرس در ابتدا نارسایی قلبی شدید دارند و نیاز به مراقبت های تهاجمی و شدید قلبی دارند. خوشبختانه، با مراقبت های پزشکی تهاجمی، نه تنها آنها زنده می مانند، بلکه کاردیومیوپاتی آنها معمولاً طی چند روز تا چند هفته به طور کامل برطرف می شود. شما همیشه باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا بهترین روش درمانی را پیدا کنید.
چه چیزی می تواند باعث این اتفاق شود؟
عوامل استرس زای جسمی و عاطفی شدید، مرگ یکی از عزیزان، یک رویداد فاجعه بار، ضرر مالی، یک وضعیت پزشکی جدی، یک تصادف رانندگی، یا یک خاطره عاطفی یا سالگرد میتوانند به شدت باعث ایجاد ناراحتی و درد در قلب شوند.
اگرچه دانشمندان نمی دانند چه چیزی باعث کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو می شود، به نظر می رسد شروع آن مستقیماً با استرس مرتبط باشد. سندرم قلب شکسته معمولاً پس از یک دوره کوتاه ترس شدید یا استرس رخ می دهد. حتی رویدادهای شاد اما شگفتانگیز، مانند یک مهمانی غافلگیرکننده، میتوانند آن را به وجود آورند. کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو بیشتر در زنان و اغلب پس از یائسگی رخ می دهد.
چه کسانی در معرض ابتلا به این بیماری هستند؟
به نظر می رسد که عمدتاً زنان را تحت تأثیر قرار می دهد، به ویژه زنان بالای 55 سال بیشتر در معرض این سندرم هستند. محققان معتقدند که زنان یائسه به دلیل سطح پایین استروژن آسیب پذیرتر هستند. تخمین زده می شود که در میان زنانی که با علایم سندرم حاد کرونری مراجعه میکنند، حدود 5 درصد به جای آن، کاردیومیوپاتی ناشی از استرس را تجربه خواهند کرد.
احتمالاً بسیاری از زنان هستند که علایم جزئی را تجربه میکنند و هرگز به دنبال مراقبت پزشکی نیستند. ارتباط بین عواطف و مرگ قلبی مدتهاست در ادبیات پزشکی ثبت شده است و گزارشهای زیادی از افراد به ظاهر سالمی که در طی یک بلایای طبیعی یا حادثهای آسیبزا فوت کردهاند و حتی جان خود را از دست دادهاند، گزارش شده است. تا به امروز، سندرم تاکوتسوبو همچنان پزشکان را مجذوب خود کرده و یک معمای پزشکی حل نشده باقی مانده است.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره بیماری هیا قلبی و مراقبت های بعد از جراحی از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات سایت بپرسید.
منبع
https://uihc.org/health-topics/ask-expert-what-broken-heart-syndrome