هنگامی که خون رسانی به قلب مسدود شود حمله قلبی رخ می دهد. این انسداد در رگ های قلبی رخ می دهد و در مواقعی می تواند بسیار خطرناک باشد. رگ های قلبی توسط پلاک ها باریک تر شده و در نتیجه جریان خون ورودی به قلب را کاهش می دهند. بنابراین دارو های بیماران قلبی از اهمیت بالایی برخوردار است.
پلاک ها به دلیل تجمع چربی و کلسترول ایجاد می شود. اگر انباشته شدن چربی و کلسترول پیشرفت کند آن رگ به طور کامل مسدود شده و به بخشی از عضله قلب خون نمی رسد و این بخش را در معرض اسیب قرار میدهد. حمله قلبی یا انفارکتوس میدکارد قلب خطرناک است و می تواند کشنده باشد. اما در سال های گذشته درمان آن پیشرفت زیادی کرده است.
درمان بیماری های قلبی
مهم ترین درمانی که متخصص قلب برای بیماران قلبی تجویز می کند تغییر درسبک زندگی است. بهترین کار هایی که می توانید برای بهبود سبک زندگی خود انجام دهید افزودن برنامه ورزشی روتین و رژیم غذایی سالم است. فراموش نکنید که عامل گرفتگی عروق قلبی تجمع چربی و کلسترول در رگ هاست و با بهبود رژیم غذایی و ورزش می توانید تا حدود زیادی از وقوع مجدد آن پیشگیری کنید.
علاوه بر این موارد دارو هایی نیز برای این بیماران تجویز می شود که هرکدام نقش مخصوصی دارند و آسیب به قسمت های مختلف قلب را دفع می کنند.
دارو های بیماران قلبی
بر خلاف تصور بیماری های قلبی در همه افراد یکسان نیستند و یه مشکل می تواند به شکل های مختلفی بر عملکرد قلب بیمار تاثیر بگذارد . برای مثال ممکن است یک بیماری خاص در برخی افراد باعث افزایش فشار خون شود و یا با افزایش غلظت خون جریان آن در رگ ها را کند کند. تاثیر بیماری های قلبی در افراد مختلف متفاوت است و پزشک با توجه به مشکلاتی که این بیماری قلبی ایجاد کرده است دارو های متفاوتی برای کنترل عوارض بیماری تجویز می کند.
در مورد داروهای رقیق کننده خون بیشتر بدانید.
بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
آنژینوتانسین هورمونی است که باعث انقباض و تنگ شدن رگ های خونی و در نتیجه افزایش فشار خون می شود. بازدارنده های ACE
مانع از تشکیل آنژیوتانسین در بدن بیماران قلبی می شود. در نتیجه کاهش سطح آنژیوتانسین رگ ها منقبض نشده و روند جریان خون بهبود میابد. همچنین با گشاد شدن رگ های خونی فشار خون نیز کاهش یافته و از این طریق نیز تاثیر مثبتی در درمان دارد.
مصرف این دارو به رفع کمبود اکسیژن در هنگام حمله قلبی نیز کمک می کند. بنابر این اگر بیمار سکته قلبی یا فشار خون هستید ممکن است پزشک این دارو را برای شما تجویز نماید. برخی از این بازدارنده ها به شرح زیر است:
- بنازپریل (لوتنسین)
- رامیپریل (آلتاس)
- کاپتوپریل
مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین ۲ (ARB)
ARB ها نیز همانند ACE نوعی بازدارنده هستند که مصرف آن ها به گشاد شدن عروق خونی و کاهش فشار خون منجر می شود. اگر بیمار نارسایی قلبی باشید و یا به دلیل مشکلات فشار خون دارو مصرف مینمایید و این دارو ها نیز می تواند در فهرست دارو های تجویز شده از سوی متخصص قلب و عروق باشد . این دارو ها پس از حمله قلبی می تواند برای بهبود حال بیمار تجویز شود. موارد زیر برخی دارو هایی که به این منظور تجویز می شود را نشان می دهد.
- لوزارتان (کوزار)
- اولمزارتان (بنیکار)
- والسارتان (دیووان)
داروهای ضد انعقاد
دارو های ضد انعقاد خون همانطور که از نامشان پیداست به منظور پیشگیری از ایجاد لخته خونی تجویز می شوند. یکی از مشکلات شایع بیماران قلبی بعد از سکته یا حمله قلبی افزایش احتمال ایجاد لخته در خون است. مسدود شده رگ ها و تجمع پلاک در آن ها احتمال ایجاد لخته خون در قسمت های مختلف بدن را افزایش می دهد.
متخصص قلب برای پیشگیری از حمله قلبی ، سکته مغزی و مشکلات دیگر معمولا دارو های ضد انعقاد خون تجویز می نماید.اگر لخته خونی در مغز تشکیل شود به سکته قلبی منجر می شود. و اگر لخته ایجاد شده به ریه ها برود باعث آمبولی ریه می شود.
اگر چه دارو های ضد انعقاد خون لخته خون را از بین نمی برند و تنها از تشکیل لخته های خونی جدید پیشگیری می کنند. چند نمونه از دارو های ضد انعقاد خون را مشاهده می کنید.
انوکساپارین (Lovenox)
- هپارین
- وارفارین (کومادین)
بتا بلاکرها
بتابلاکر ها شامل طیف وسیعی از دارو ها هستند که با محدود کردن برخی هورمون های موثر بر فعالیت قلب به بهود وضعیت قلب و کاهش اثرات حمله قلبی و بیماری های دیگر کمک می کنند.
برای مثال با کاهش میزان هورمون اپی نفرین یا آدرنالین باعث آرام سازی ماهیچه های قلبی می شوند و به آن اجازه می دهند تا با سرعت کمتری فعالیت کند. معمولا پزشک برای جلوگیری از حمله قلبی و پیشگیری از تکرار مجدد آن در افرادی که سابقه حمله قلبی دارند این دارو ها را تجویز می نماید. برای بیماران قلبی مقاله ای در خصوص توانبخشی بیماران قلبی در دوران کرونا در سایت قرار گرفته است در این قسما آن را بخوانید.
نمونه هایی از بتا بلاکرها عبارتند از:
- متوپرولول (لوپرسور)
- لابتالول
- پروپرانولول (ایندرال)
داروهای کاهش دهنده کلسترول
افزایش سطح کلسترول در خون می تواند بسیار خطرسازباشد. در افرادی که سابقه حمله یا سکته قلبی دارند لازم است سطح کلسترول و چربی بد پایین نگه داشته شود تا از تجمع مجدد در عروق خونی و مسدود کردن آن پیشگیری شود. در بدن دو نوع کلسترول وجود دارد. کلسترول کم چگال و کلسترول پرچگال در کلسترول کم چگال میزان چربی از پروتئین بیشتر است.
این نوع کلسترول کلسترول منفی یا بد نام دارد که در دیواره رگ ها رسوب می کند و به تدریج باعث تنگ شدن آن می شود. در مقاله کلسترول های پرچگال با میزان بالاتری از پروتئین نسبت به چربی وجود دارند این کلسترول ها برای بدن خوب هستند و کلسترول های رسوب کرده در دیواره رگ ها را می زدایند.
داروهای کاهنده کلسترول در واقع مقدار کلسترول بد را کاهش داده و کلسترول خوب بدن را می افزایند. با این کار احتمال حمله و سکته قلبی و مغزی را کاهش می دهند. در بسیاری موارد گرفتگی عروق خونی خطر مرگ را به همراه دارد.
نمونه هایی از داروهای کاهش دهنده کلسترول عبارتند از:
- استاتین هایی مانند آتورواستاتین، پراواستاتین سدیم و سیمواستاتین
- مهارکننده های جذب کلسترول مانند ezetimibe
- مشتقات اسید فیبریک مانند فنوفیبرات
- اسید نیکوتینیک مانند نیاسین
نیترات ها
نیترات ها با گشاد کردن رگ های خونی جریان خون عبوری از آن را افزایش می دهند. در بیماری انژین صدری که شامل درد قفسه سینه است و یا نارسایی قلبی معمولا نیترات ها تجویز میشوند. چند مورد از نیترات ها شامل موارد زیر میشود. درباره درمان نارسایی قلب بخوانید.
- نیتروگلیسیرین
- ایزوسورباید دی نیترات
- ایزوسورباید مونونیترات (مونوکوت)