حمله قلبی، به عنوان انفارکتوس میوکارد یا MI نیز شناخته می شود. زمانی رخ می دهد که ناحیه ای از عضله قلب به دلیل اکسیژن رسانی ناکافی به آن ناحیه بمیرد یا به طور دائم آسیب دیده باشد. در این مقاله به بررسی حمله قلبی، راههای درمان آن و داروهای تجویزی توسط متخصص قلب و عروق می پردازیم.
انتخاب سبک زندگی، مانند رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی، می تواند پیشرفت آترواسکلروز را تسریع کند. سیگار همچنین خطر CHD و حمله قلبی را افزایش می دهد. سایر شرایط پزشکی مانند کلسترول خون بالا، فشار خون بالا و دیابت نیز در افزایش خطر ابتلا به این اختلالات نقش دارند.
در حالی که عوامل سبک زندگی نقش مهمی در سلامت قلب ایفا می کنند، ژن ها نیز نقش مهمی دارند. به ویژه زمانی که حملات قلبی قبل از 50 سالگی در مردان و قبل از 60 سالگی در زنان اتفاق می افتد.
حمله قلبی چیست؟
انفارکتوس حاد میوکارد، که معمولاً به عنوان حمله قلبی شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که قلب از اکسیژن گرسنه میماند. زیرا جریان خون از طریق یک یا چند شریان کرونر (گروهی از رگهایی که قلب را احاطه کرده و تامین میکنند) مسدود میشود. کمبود اکسیژن باعث درد قفسه سینه و آسیب جبران ناپذیری می شود که در نهایت منجر به مرگ عضله قلب می شود.
آترواسکلروز، تجمع تدریجی چربی، کلسترول و سایر مواد در دیواره عروق کرونر، تا حد زیادی مقصر است. این مواد مومی شکل که با هم به عنوان پلاک شناخته می شوند، به مرور زمان ایجاد می شوند. و دهانه رگ های خونی را باریک می کنند. هنگامی که یک تکه پلاک پاره می شود، لخته خون تشکیل می شود که به طور کامل جریان خون را مسدود می کند. و در نتیجه باعث حمله قلبی می شود.
علائم حمله قلبی
نشانه های ظاهری حمله قلبی می تواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. بسیاری از مردم درد قفسه سینه ای را که در تلویزیون و فیلم ها نمایش داده شده است، تجربه نمی کنند. شایع ترین علائم عبارتند از:
درد یا ناراحتی قفسه سینه
بیشتر حملات قلبی شامل ناراحتی در سمت چپ قفسه سینه یا مرکز آن است. معمولاً بیش از چند دقیقه طول می کشد یا از بین می رود و برمی گردد. این ناراحتی می تواند مانند فشار، فشردن، پری یا درد باشد. همچنین می تواند مانند سوزش سر دل یا سوء هاضمه باشد و می تواند خفیف یا شدید باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد درد قفسه سینه به صفحه آن مراجعه کنید.
ناراحتی در بالای بدن
بیمارانی که حمله قلبی را تجربه میکنند ممکن است در یک یا هر دو بازو، پشت، شانهها، گردن، فک یا قسمت بالای معده (بالای ناف) احساس درد یا ناراحتی کنند.
تنگی نفس
این گاهی اوقات تنها علامت بیمار است، یا ممکن است قبل یا همراه با درد یا ناراحتی قفسه سینه رخ دهد. این می تواند در هنگام استراحت یا با فعالیت بدنی خفیف رخ دهد.
در مورد تنگی نفس قلبی بیشتر بخوانید.
درمان حمله قلبی
درمان اولیه حمله قلبی برای جلوگیری یا محدود کردن آسیب عضله قلب بسیار مهم است. بنابراین، برخی از درمانها در صورت مشکوک شدن به حمله قلبی، حتی قبل از تأیید تشخیص، بلافاصله انجام میشوند. این شامل:
- اکسیژن درمانی
- آسپرین برای کمک به رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته شدن بیشتر خون
- نیتروگلیسیرین برای کاهش بار کاری قلب و بهبود جریان خون از طریق عروق کرونر
- درمان درد قفسه سینه
پس از تایید تشخیص حمله قلبی، پزشکان درمان هایی را با هدف بازگرداندن سریع جریان خون به قلب آغاز می کنند. دو درمان اصلی عبارتند از داروهای “لخته شکن” و مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) که گاهی اوقات به آن آنژیوپلاستی عروق کرونر نیز گفته می شود، روشی که برای باز کردن عروق کرونر مسدود شده استفاده می شود.
لخته شکن
داروهای ترومبولیتیک (Thrombolytic)، همچنین به نام “حل کننده لخته ها” برای حل کردن لخته های خونی که عروق کرونر را مسدود می کنند، استفاده می شود. برای اثربخشی بهتر، این داروها باید ظرف چند ساعت پس از شروع علائم حمله قلبی تجویز شوند. در حالت ایده آل، دارو باید در اسرع وقت داده شود.
مداخله عروق کرونر از راه پوست
مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) یک روش غیر جراحی است که عروق کرونر مسدود یا باریک را باز می کند. این روش آنژیوپلاستی عروق کرونر نیز نامیده می شود.
یک لوله نازک و منعطف با یک بالون یا وسیله دیگری در انتهای آن از طریق یک رگ خونی، معمولاً در کشاله ران (بالای ران)، به شریان کرونری باریک یا مسدود شده عبور میکند.
پس از قرار گرفتن در محل، بالون باد می شود تا پلاک را روی دیواره شریان فشرده کند. این عمل باعث بازیابی شدن جریان خون از طریق شریان می شود. در طول عمل، پزشک ممکن است یک لوله توری کوچک به نام استنت را در شریان قرار دهد. استنت به جلوگیری از انسداد شریان در ماهها یا سالها پس از عمل کمک میکند.
درمان های دارویی برای حمله قلبی
مسدود کننده های بتا
مسدود کننده های بتا بار کاری قلب شما را کاهش می دهند. این داروها همچنین برای تسکین درد و ناراحتی قفسه سینه و کمک به جلوگیری از تکرار حملات قلبی استفاده می شوند. مسدود کننده های بتا همچنین برای درمان آریتمی (ضربان قلب نامنظم) استفاده می شوند.
مهارکننده های ACE
مهارکننده های ACE فشار خون را کاهش می دهند و فشار بر قلب شما را کاهش می دهند. آنها همچنین به کاهش تضعیف بیشتر عضله قلب کمک می کنند.
رقیق کننده های خون
داروهای ضد انعقاد یا “رقیق کننده های خون” از تشکیل لخته های خون در شریان های شما جلوگیری می کنند. این داروها همچنین از بزرگتر شدن لخته های موجود جلوگیری می کنند.
داروهای ضد انعقاد
داروهای ضد انعقاد از جمع شدن پلاکت ها و تشکیل لخته های خون ناخواسته جلوگیری می کنند. نمونه هایی از داروهای ضد انعقاد شامل آسپرین و کلوپیدوگرل است.
سایر داروها
همچنین ممکن است داروهایی برای تسکین درد و اضطراب، درمان آریتمی قلب (که اغلب در هنگام حمله قلبی رخ می دهد) یا کاهش کلسترول خون (این داروها استاتین نامیده می شوند) داده شود.
خلاصه کلام
حمله قلبی زمانی رخ می دهد که بخشی از قلب به دلیل انسداد یک سرخرگ کرونر از اکسیژن محروم شود. بدون اکسیژن، سلولهای ماهیچهای که توسط شریان مسدود شده خدمت میکنند شروع به مردن میکنند. از آنجایی که حمله قلبی می تواند کشنده باشد، بسیار مهم است که بلافاصله پس از بروز علائم به دنبال کمک اضطراری باشید. و با مطب دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق تماس بگیرید.
دستورالعمل های درمان بالینی بر چندین عامل از جمله زمان درمان در طول دوره مراقبت بالینی تمرکز می کنند، یعنی اینکه آیا داروها باید بلافاصله پس از تشخیص حمله قلبی (مرحله حاد) یا در مراحل مزمن تر بیماری تجویز شوند.