بیماری های قلبی عروقی در دوران بارداری می تواند چالش های منحصر به فردی ایجاد کند. افزایش حجم خون و ضربان قلب، همراه با تغییرات دیگری که در دوران بارداری رخ می دهد، می تواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند، همچنین می تواند شرایط موجود را پیچیده کرده و مشکلات قلبی عروقی جدیدی را ایجاد کند.
در بسیاری از بیمارستان ها، مراقبت های بسیار تخصصی را برای زنان مبتلا به بیماری های قلبی عروقی قبل، حین و بعد از بارداری به عنوان بخشی از برنامه بیماری های قلبی عروقی و بارداری ارائه می دهند.
بارداری با وجود بیماری قلبی
افزایش شیوع بیماری قلبی عروقی (CVD) در زنان در سنین باروری مشاهده شده است، با وجود CVD در زنان باردار که یک سناریوی بالینی دشوار است که در آن مسئولیت پزشک معالج به جنین متولد نشده می رسد. تغییرات عمیقی در گردش خون مادر رخ می دهد که این پتانسیل را دارد که بر سلامت مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد، به ویژه در حضور بیماری های قلبی زمینه ای. تا 4 درصد از بارداری ها ممکن است با وجود عدم وجود بیماری قبلی، عوارض قلبی عروقی داشته باشند.
اگر مشکل قلبی دارید و تصمیم به بارداری دارید، ممکن است نگران بدتر شدن وضعیت خود یا مصرف داروها در دوران بارداری و تأثیری که ممکن است بر روی جنین شما داشته باشد، باشید. بهترین راه برای کمک به اطمینان از بارداری سالم این است که قبل از شروع تلاش برای بارداری با دکتر زنان و زایمان و متخصص قلب و عروق خود مراجعه کنید. این به پزشک شما اجازه می دهد تا به هر سوالی که ممکن است داشته باشید پاسخ دهد و وضعیت شما را به طور کامل ارزیابی و بررسی کند.
بیماری های قلبی عروقی قبل از بارداری
شرایط قلبی عروقی که از قبل موجود است، می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بیماری ها و نقایص مادرزادی قلبی
- ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
- فشار خون بالا
- بیماری عروق کرونر
- بیماری عروقی
بیماری های قلبی عروقی در طول و بعد از بارداری
شرایط قلبی عروقی که در دوران بارداری ایجاد می شود ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ریتم غیر طبیعی قلب
- فشار خون بالا
- کاردیومیوپاتی حین زایمان (نارسایی قلبی)
- بیماری عروقی
علائم بیماری قلبی در بارداری
- ضربان قلب تند
- زمزمه های قلبی
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خستگی
- سرگیجه
مراقبت از بیماری های قلبی عروقی در دوران بارداری
زنان مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی که از قبل که قصد بارداری دارند و زنانی که در دوران حاملگی دچار مشکلات قلبی عروقی می شوند نیاز به مراقبت های تخصصی دارند. در این موارد، مهم است که تیمی از متخصصان در بسیاری از رشته ها از جمله پزشکی مادر و جنین (متخصصان بارداری پرخطر)، متخصص قلب و جراحی قلب حضور داشته باشند.
متخصص قلب و عروق ممکن است از آزمایش های خاصی برای ارزیابی عملکرد قلب شما استفاده کند، از جمله:
- اکوکاردیوگرافی. این نوعی سونوگرافی است که از امواج صوتی برای تولید تصاویری از قلب و ساختارهای درون قلب شما استفاده می کند.
- الکتروکاردیوگرام. این تست فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می کند.
برنامه ریزی قبل از بارداری
در صورت امکان، برنامه ریزی با تیم پزشکی باید قبل از بارداری برای زنان مبتلا به سابقه بیماریهای قلبی عروقی آغاز شود تا به بهترین شکل خطرات حاملگی و نحوه مدیریت ایمن شرایط در دوران حاملگی را درک کنند. بهبود سطح تناسب اندام، تنظیم داروها و توصیه های دیگر نیز ممکن است قبل از بارداری انجام شود تا برای تغییراتی که در دوران بارداری رخ می دهد آماده شود.
زایمان و مراقبت های پس از زایمان
یک برنامه زایمان باید شامل شرایط و موقعیت خاصی باشد که ممکن است در حین زایمان ارائه شود. علاوه بر تیم مراقبت های دوران بارداری، متخصصان بیهوشی و متخصص زنان و زایمان مسئولین اصلی این فرآیند هستند. مراقبت های پس از زایمان باید با پزشک متخصص زنان برای مراقبت از مادر و جنین، پس از زایمان و ترخیص از بیمارستان هماهنگ شود.
آیا برخی از بیماری های قلبی عوارض بیشتری نسبت به سایرین ایجاد می کنند؟
برخی از بیماری های قلبی، به ویژه باریک شدن دریچه میترال یا دریچه آئورت، می تواند خطرات تهدید کننده زندگی برای مادر یا نوزاد داشته باشد. بسته به شرایط، برخی از بیماریهای قلبی قبل از اقدام به بارداری نیاز به درمانهای اصلی – مانند جراحی قلب – دارند. بارداری برای زنانی که به بیماری مادرزادی نادر سندرم آیزنمنگر یا فشار خون بالا که بر شریانهای ریه و سمت راست قلب (فشار خون ریوی) تأثیر میگذارد، توصیه نمیشود.
مصرف داروهای قلب در دوران بارداری
داروهایی که در دوران بارداری مصرف می کنید می توانند بر جنین شما تأثیر بگذارند. با این حال، اغلب مزایای آن بیشتر از خطرات است. اگر برای کنترل بیماری قلبی خود به دارو نیاز دارید، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ایمن ترین دارو را با مناسب ترین دوز تجویز می کند. دارو را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. مصرف دارو را قطع نکنید و دوز را به تنهایی تنظیم نکنید.
بیماری قلبی و سزارین
در برخی موارد، نوع زایمان (واژینال یا سزارین) را با متخصص زنان و زایمان خود در میان خواهید گذاشت. به طور معمول، برای اکثر زنان مبتلا به CHD، زایمان طبیعی به سزارین ترجیح داده می شود. ممکن است در حین زایمان نظارت و تدابیر ویژه ای وجود داشته باشد، اما تمام مراقبت های پزشکی برای ایمنی شما و نوزادتان انجام می شود. صرف نظر از نوع زایمان، متخصص بیهوشی معمولا برای کمک به کنترل درد درگیر است. اکثر زنان مبتلا به CHD می توانند زایمان اپیدورال داشته باشند، اما برخی از انواع داروها برای کنترل درد می توانند بر ضربان قلب و فشار خون تأثیر بگذارند. بنابراین ملاقات با متخصص بیهوشی قبل از زایمان مهم است!
زایمان طبیعی
علیرغم تلاش فیزیکی لازم برای زایمان طبیعی، نتایج بهتر و خطرات برای مادر در مقایسه با سزارین کمتر است. زنان باردار مبتلا به بیماری های قلبی جدی، در صورتی که مراقب آنها زایمان طبیعی را توصیه کند، باید همچنان تلاش کنند تا زایمان طبیعی داشته باشند. زنان بسیار بیمار، اعمال جراحی بزرگ مانند سزارین را به خوبی تحمل نمی کنند. در صورت امکان، زایمان باید در بیمارستانی انجام شود که تجربه زیادی در مورد بیماری های عارضه قلبی دارد.
نتیجه گیری
اگر باردار هستید و بیماری قلبی خفیف دارید، باید مطمئن شوید که از افرادی که عفونت های تنفسی دارند دوری کنید، زیرا این عفونت ها می توانند منجر به نارسایی قلبی شوند. واکسن آنفولانزا را در نظر بگیرید و از کشیدن سیگار خودداری کنید.
در صورتی که بیماری قلبی جدی دارید و باردار هستید، باید خطرات را به دقت در نظر بگیرید و با برنامه مراقبتی پزشک خود کاملاً همکاری کنید. اگر در اوایل بارداری خود هستید، ممکن است بخواهید به پایان بارداری از طریق سقط درمانی فکر کنید. اگر تصمیم به ادامه بارداری دارید، معمولاً به بستری طولانی مدت و استراحت در بستر نیاز خواهید داشت.