ایست قلبی زمانی است که قلب شما به طور ناگهانی پمپاژ خون در بدن را متوقف می کند. وقتی قلب پمپاژ خون را متوقف می کند، مغز شما بدون اکسیژن می ماند. این عارضه باعث بیهوش شدن و قطع تنفس می شود. ایست قلبی معمولاً از مشکلی در سیستم الکتریکی قلب ناشی میشود، که عملکرد پمپاژ قلب را مختل و جریان خون رسانی به بدن را متوقف میکند.
ایست قلبی ناگهانی مانند حمله قلبی نیست چرا که حمله قلبی گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد اختلال الکتریکی شده که منجر به ایست قلبی ناگهانی می شود. در صورت عدم درمان فوری، ارست قلبی ناگهانی می تواند منجر به مرگ شود.
بقای بیمار با اقدامات درمانی سریع امکان پذیر است. احیای قلبی-ریوی (CPR)، با استفاده از دفیبریلاتور یا الکتروشوک امکانپذیر است. حتی فشار دادن به قفسه سینه می تواند شانس زنده ماندن را تا زمان رسیدن نیروهای اورژانس افزایش دهد.
علائم ایست قلبی
علائم ایست قلبی ناگهانی و شدید هستند. این علائم عبارتند از:
- غش کردن
- بدون نبض ماندن
- بدون تنفس ماندن
- از دست دادن هوشیاری
گاهی اوقات علائم و نشانه های دیگر قبل از ارست قلبی ناگهانی رخ می دهد. این علائم شامل موارد زیر است:
- ناراحتی قفسه سینه
- تنگی نفس
- ضعف
- تپش قلب
اما توجه داشته باشید که ایست قلبی ناگهانی اغلب بدون هیچ هشداری رخ می دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز هریک از علائم و نشانه های زیر فورا با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید.
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- تپش قلب
- ضربان نا منظم قلب
- تنگی نفس
- غش
- سبکی سر یا سرگیجه
هنگامی که ضربان قلب متوقف می شود، کمبود خون غنی از اکسیژن می تواند باعث مرگ یا آسیب دائمی مغز شود. زمانی که به یک فرد ناخودآگاه که نفس نمیکشد کمک میکنید، زمان بسیار مهم است.
اگر فردی را دیدید که بیهوش است و به طور طبیعی نفس نمیکشد، موارد زیر را انجام دهید:
سریع و بی درنگ با اورژانس تماس بگیرید.
CPR را انجام دهید. به سرعت تنفس فرد را بررسی کنید. اگر فرد به طور طبیعی نفس نمی کشد، CPR را شروع کنید. سینه فرد را به شدت و با سرعت 100 تا 120 فشار در دقیقه فشار دهید. اگر در زمینه CPR آموزش دیده اید، راه تنفس فرد را بررسی کنید و پس از هر 30 فشار، تنفس مصنوعی بدهید. درباره بیماری های دریچه ای قلب بخوانید.
اگر آموزش ندیده اید، فقط فشار دادن قفسه سینه را ادامه دهید. این کار را تا زمانی که یک دفیبریلاتور قابل حمل در دسترس باشد یا نیروهای اورژانس از راه برسند، ادامه دهید.
در صورت وجود از دفیبریلاتور قابل حمل استفاده کنید.
*بیماری های قلبی که می تواند منجر به ایست قلبی ناگهانی شود
ارست قلبی ناگهانی در افرادی که هیچ گونه بیماری قلبی ندارند ممکن است رخ دهد. با این حال، یک آریتمی تهدید کننده زندگی معمولاً در فردی با یک بیماری قلبی از قبل موجود و احتمالاً تشخیص داده نشده ایجاد می شود. شرایط عبارتند از:
بیماری عروق کرونر:
بیشتر موارد ایست قلبی ناگهانی در افرادی رخ می دهد که به بیماری عروق کرونر مبتلا هستند، که در آن شریان ها با کلسترول و سایر رسوبات مسدود می شوند و جریان خون به قلب کاهش می یابد.
حمله قلبی:
اگر حمله قلبی، اغلب در نتیجه بیماری شدید عروق کرونر رخ دهد، می تواند باعث فیبریلاسیون بطنی و ایست قلبی ناگهانی شود.
کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب:
یک عارضه میوکارد یا عضله قلبی است. در این عارضه عضله قلب ضعیف شده و نمی تواند خون کافی را به سایر قسمتهای بدن برساند. آنژیوگرافی قلب را بخوانید.
بیماری دریچه ای قلب:
هنگامی که دریچه (ها) باریک می شود، جریان خون به خارج از بطن ها یا دهلیزها را محدود می کند. قلب مجبور است خون را با نیروی بیشتری پمپاژ کند تا خون را از طریق دریچه(های) تنگ یا سفت حرکت دهد. دریچههای قلب میتوانند هم زمان دچار نارسایی و تنگی شوند. هنگامی که دریچه های قلب به درستی باز و بسته نمی شوند، اثرات آن بر قلب می تواند جدی باشد و احتمالاً توانایی قلب برای پمپاژ خون کافی در بدن را مختل کند. مشکلات دریچه قلب یکی از دلایل نارسایی قلبی است.
بیماری مادرزادی قلبی:
هنگامی که ایست قلبی ناگهانی در کودکان یا نوجوانان رخ می دهد، می تواند به دلیل بیماری قلبی مادرزادی باشد. بزرگسالانی که جراحی، برای نقص مادرزادی قلب انجام دادهاند، همچنان در معرض خطر بیشتری برای ایست قلبی هستند. درباره سکته قلبی در مقاله ای دیگر بخوانید.
چه عواملی ابتلا به ایست قلبی را افزایش می دهند؟
از آنجایی که ایست قلبی ناگهانی اغلب با بیماری عروق کرونر مرتبط است، همان عواملی که شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قرار می دهد می تواند خطر ارست قلبی ناگهانی را در شما افزایش دهد. این عوامل عبارتند از:
- سابقه خانوادگی بیماری عروق کرونر
- استعمال دخانیات
- فشار خون بالا
- کلسترول خون بالا
- چاقی
- دیابت
- عدم فعالیت
سایر عوامل:
عوامل دیگری که ممکن است خطر ایست ناگهانی را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی ایست قلبی
- حمله قلبی که در گذشته اتفاق افتاده است
- اختلالات ریتم قلب، نقایص مادرزادی قلب، نارسایی قلبی و کاردیومیوپاتی
- افزایش سن: خطر ایست قلبی ناگهانی با افزایش سن افزایش می یابد
- مرد بودن
- استفاده از مواد مخدر، مانند کوکائین یا آمفتامین ها
- عدم تعادل تغذیه ای، مانند سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم
- آپنه انسدادی خواب
- بیماری مزمن کلیوی
عوارض ایست قلبی
هنگامی که ایست قلبی ناگهانی رخ می دهد، کاهش جریان خون به مغز باعث بیهوشی می شود. اگر ریتم قلب شما به سرعت به حالت عادی برنگردد، آسیب مغزی رخ می دهد و منجر به مرگ می شود. بازماندگان ارست قلبی ممکن است دچار آسیب مغزی شوند.درباره تست ورزش بخوانید.
جلوگیری از ایست قلبی
با انجام معاینات منظم و داشتن یک شیوه زندگی سالم برای قلب، خطر ایست قلبی ناگهانی کاهش می یابد.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع بیماری های قلبی ، فشار خون و واریس از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات سایت بپرسید.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-cardiac-arrest/symptoms-causes/syc-20350634