اگر یکی از شما یا اطرافیانتان دچار سکته قلبی شدید ابتدا آرامش خود را حفظ کنید. سپس اقدامات هنگام سکته قلبی را به ترتیب انجام دهید. در سکته قلبی اقدامات اولیه شما اهمیت زیادی دارد . می تواند از آسیب به بیمار پیشگیر کند. اگر از سکته قلبی بیمار خود اطمینان دارید فورا با 115 تماس بگیرید تا بیمار به بیمارستان منتقل شود.
شاید در این شرایط اضطرار تصور کنید بهتر است خودتان بیمار را به بیمارستان برسانید. البته این تصور صحیح نیست چرا که پرسنل اورژانس می توانند در مسیر به احیا و مراقبت از بیمار بپردازند. و اقدامات لازم را در تلفن به شما اطلاع دهند.
در صورت یکه به آسپرین حساسیت ندارید یک قرص آسپرین را ابتدا بجوید و سپس قورت دهید. در صورتی که قبلا پزشک برای شما نیتروگلیسیرین تجویز کرده است در هنگام احساس بروز سکته قلبی آن را مصرف کنید.
اگر خودتان دچار سکته قلبی شدید سعی کنید و به اورژانس دسترسی نداشتید ، از رانندگی کردن خودداری کنید و از یکی از همسایگان یا اطرافیان بخواهید شما را به بیمارستان برساند.
کدام نوع قلب درد خطرناک است؟ در مقاله بعدی بخوانید.
علائم سکته قلبی
اصلی ترین علامت سکته قلبی احساس درد شدید و ناگهانی در ناحیه قفسه سینه است . احساس سوزش در وسط قفسه سینه نیز حس می شود. سرگیجه و تنگی نفس همراه با تهوع و عرق کردن از دیگر علائمی است که بیمار احساس می کند. تپش قلب و احساس گرفتگی قلب نیز متداول است.
درد و گرفتگی قلب در سکته قلبی ممکن است بیش از یک ربع طول بکشید. البته ممکن است بدون علامت نیز باشد و متوجه آن نباشید. علائم سکته قلبی گاهی از چند روز قبل آغاز می شود بهتر است به علائم خود توجه داشته باشید و با مشاهده علائم خطر ساز در سلامت قلب برای معاینه به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید. درباره سوزش قلب بخوانید.
احساس دردی که منشا ان سینه است و به سمت چپ بدن منتشر می شود. این درد ممکن است در بازو نیز آغاز شود. احساس گیجی و عدم تمرکز صحیح ، عدم انرژی کافی برای فعالیت های روزانه و آپنه (توقف تنفس در خواب ) خواب از مواردی هستند که با ادامه یافتن آن لازم است فورا به بیمارستان مراجعه کنید چون احتمال بروز سکته قلبی در چند روز یا ساعت بعد وجود دارد. در مقاله بعدی درباره چربی خون بخوانید.
اقدامات هنگام سکته قلبی
احیای قلبی ریوی
اگر کسی در اطرافیان شما دچار سکته قلبی شد و هوشیاری خود را از دست داد لازم است، یکی از اقدامات هنگام سکته قلبی، احیای قلبی ریوی CPR است.
در صورتی که با اورژانس تماس گرفته باشید. نحوه انجام آن را مرحله به مرحله به شما آموزش می دهند. البته آموزش کمک های اولیه و ماساژ قلبی یکی از مهارت های لازم مفید برای هر کسی است تا در هنگام بروز چنین حوادثی بتواند عملکرد خوبی داشته و به نجات بیمار کمک نماید. برای آموزش کمک های اولیه از جمله ماساژ قلبی و تنفس مصنوعی می توانید به مراکز هلال احمر مراجعه نمایید.
برای انجام ماساژ قلبی سرعت عمل اهمیت زیادی دارد. لازم است در هر دقیقه 100 الی 120 ماساژ قلبی برای فرد انجام دهید.
برای انجام احیای قلبی ریوی لازم است فرد را به پشت روی یک سطح سخت و تخت بخوابانید. (ماساژ قلبی را نمی توان روی تخت فنری و تخت های انعطاف پذیر انجام داد). راه هوای فرد را باز کنید. و در صورت عدم تنفس بیمار ماساژ قلبی را آغاز کنید. برای احیای قلب باید 30 ماساژ قلب و سپس دو تنفس مصنوعی انجام دهید. اگر می توانید ضربان قلب بیمار را هم بررسی کنید. درباره واریس بیشتر بخوانید.
ماساژ قلبی
برای انجام ماساژ قلبی کف یک دست را روی پشت دست دیگر بگذارید و سپس انگشتان دست بالایی خود را به هم قفل کنید. و سپس در وسط قفسه سینه بیمار فشار وارد می کنید. فشار باید به صورت عمودی و بر یک سوم انتهایی استخوان جناغ سینه باشد. همچنین فشار باید به حدی باشد که قفسه سینه فرد چند سانتی متر به سمت پایین حرکت کند.
فشار باید یکباره و سریع وارد شود و سپس فشار دستانتان را کم کنید تا به حالت قبل باز گردد. . سپس دوباره همین کار را تکرار می کنید. در هنگام انجام ماساژ قلبی باید تعداد فشار های وارد شده را بشمارید : یک ، دو ، سه ، چهار و….، 30 و سپس لازم است دو تنفس مصنوعی به بیمار بدهید.
تنفس مصنوعی
برای انجام تنفس مصنوعی باید چانه بیمار را بگیرید بالاتر بیاورید . همچنین با دست دیگر خود بینی فرد را یز بگیرید. سپس با دهان خود محکم داخل دهان بیمار فوت کنید. این کار باید چنان محکم و یکباره انجام شود که قفسه سینه بیمار کمی بالا بیاورید. سپس با فاصله یک ثانیه تنفس دوم را به بیمار بدهید و سپس دوباره باید ماساژ قلبی را آغاز کنید. مجموع دو تنفس باید حدود 5 ثانیه طول بکشد.
آیا از تاثیر نمک بر بیماری های قلبی مطلع هستید؟ در مقاله دیگر سایت می توانید درباره نمک و قلب بخوانید.
انجام احیای قلبی ریوی به منظور پیشگیری از توقف خون رسانی به مغز و توقف فعالیت مغز است. اگر زمانی که بیمار دچار ایست قلبی شد دهانش دارای ترشحاتی باید بهتر است بیمار را به پهلو بخوابانید تا این ترشحات خارج شود و در طی احیای قلبی و بعد از آن وارد ریه های فرد نشود.
اگر در زمان وقوع حادثه دو نفر احیاگر در مکان حضور داشتند باید دو نفری و به صورت یک نبوت درمیان احیای قلبی را انجام دهند تا بازدهی بیشتری داشته باشد و از توقف فعالیت مغز بیمار پیشگیری شود. با رسیدن نیرو های اورژانس می توانید احیای بیمار و اقدامات بعدی را به ایشان بسپارید.