وقتی صحبت از فعالیت هایی می شود که بر قلب تأثیر می گذارد، موارد خوب (سبک زندگی سالم)، بد (عوامل خطر ناسالم) و زشت (تأثیر پنهان) وجود دارد. استرس بیش از حد اغلب در میان “زشت ها” یافت می شود. در پشت صحنه، استرس می تواند به طور مداوم به قلب آسیب برساند و در نهایت منجر به حمله قلبی، ریتم غیر طبیعی قلب، نارسایی قلبی یا سکته شود. با این حال، حتی در این صورت، یک فرد مبتلا ممکن است کاملاً از این که استرس و بیماری قلبی بهم ارتباط دارند، آگاه نباشد.
احتمالا با این عوامل خطر اصلی بیماری قلبی آشنا هستید: فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، دیابت، چاقی و کم تحرکی. و این احتمال وجود دارد که پزشک متخصص قلب و عروق بیش از یک بار شما را از نظر این خطرات معاینه کرده باشد. امیدواریم توصیه یا درمان برای کمک به جلوگیری از حمله قلبی یا سکته را ارائه کرده باشد. اما آیا پزشک در مورد میزان استرس در زندگی شما نیز سوال کرده است؟
مطالعات اخیر نشان می دهد که استرس روانی مزمن ممکن است به اندازه فاکتورهای خطر سنتی قلبی برای سلامت قلب شما مهم باشد و احتمالا مهم تر. در واقع، بر اساس آخرین گزارش، در افرادی که قلبهای نه چندان سالمی دارند، استرس روانی بر استرس فیزیکی به عنوان عامل بالقوه حملات قلبی کشنده و غیرکشنده و سایر رویدادهای قلبی عروقی غلبه میکند.
استرس و بیماری قلبی
به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، داده های خوبی وجود دارد که ارتباط واضحی بین سلامت روانی و بیماری قلبی عروقی و خطر نشان می دهد. تحقیقات نشان می دهد که در هنگام استرس، آمیگدال “بخشی از مغز که با احساسات سروکار دارد”، به مغز استخوان سیگنال می دهد تا گلبول های سفید اضافی تولید کند. این می تواند باعث ملتهب شدن شریان ها شود و باعث حمله قلبی، سکته مغزی یا درد قفسه سینه شود.
سیل مداوم یا مکرر مواد شیمیایی ناشی از استرس همچنین می تواند منجر به التهاب شود و باعث شود سیستم های بدن شما به خوبی کار نکنند و احتمال ابتلا به فشار خون بالا، دیابت نوع 2، کلسترول بالا و چاقی را افزایش دهند. که همه آنها عوامل خطر مهمی برای بیماری قلبی هستند.
رابطه بین استرس و ضربان قلب
بله، ضربان قلب شما می تواند از آدرنالینی که بدن در پاسخ به استرس آزاد می کند، افزایش یابد. گاهی اوقات خوب است که ضربان قلب خود را مانند زمانی که در حال ورزش هستید بالا ببرید تا سلامت قلب خود را بهبود ببخشید. اما اگر همیشه تحت استرس هستید و ضربان قلب شما همیشه بسیار بالا است، احتمالاً به این معنی است که قلب شما سختتر از آنچه باید کار میکند.
بنابراین، ضربان قلب طبیعی هنگام ورزش نکردن چقدر است؟ قلب اکثر مردم 60 تا 100 تپش در دقیقه (bpm) می زند. حتی کمتر بهتر است (ضربان قلب پایین). اگر ضربان قلب شما به طور مداوم بیش از 100 ضربه در دقیقه است، با پزشک خود صحبت کنید.
استرس و تپش قلب چگونه به هم مرتبط هستند؟
تپش قلب یکی از علائم رایج واکنش بدن شما به پرواز یا مبارزه در برابر خطر، استرس یا اضطراب است. اگر تپش قلب را تجربه می کنید، ممکن است احساس کنید که قلب شما در حال بال زدن، جهش یا پرش است. معمولا در عرض چند دقیقه می آیند و می روند.
اگر گاهی اوقات تپش قلب را تجربه می کنید، معمولاً جای نگرانی نیست. اما اگر به نظر می رسد که قلب شما همیشه در حال تپیدن است، باید با پزشک صحبت کنید تا ببینید آیا این استرس، اضطراب یا چیز دیگری است. تپش قلب می تواند یکی از علائم بیماری قلبی باشد.
اضطراب و ارتباط آن با درد قفسه سینه
درد قفسه سینه ناشی از اضطراب واقعی است و سالانه افراد زیادی را به اورژانس می فرستد. در یک مطالعه، تا 40 درصد از افرادی که با درد قفسه سینه غیر مرتبط با حمله قلبی به اورژانس مراجعه کردند، اضطراب شدید یا متوسط داشتند.
بنابراین، دلیل این امر چیست؟ این به مواد شیمیایی برمی گردد که بدن شما به عنوان بخشی از واکنش پرواز یا مبارزه خود آزاد می کند. آدرنالین اضافی که به سیستم شما سرازیر می شود می تواند باعث افزایش سریع ضربان قلب و اعداد فشار خون شما شود و حرکت خون در بدن شما را سخت تر کند. و اگر قلب شما به اندازه کافی خون غنی از اکسیژن دریافت نکند، می تواند منجر به درد قفسه سینه شود.
ستدروم قلب شکسته
این سندروم بیشتر به عنوان کاردیومیوپاتی ناشی از استرس یا کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو شناخته می شود. یک وضعیت پزشکی جالب است. در سندرم قلب شکسته، قلب ممکن است از نظر فیزیکی با احساسات شدید (غم، ترس، یا عصبانیت شدید) یا موقعیت های استرس زا غلبه کند. که باعث فوران هورمون های استرس در بدن شود و منجر به علائم و نشانه هایی شود که شبیه حمله قلبی یا نارسایی قلبی است.
علائم کاردیومیوپاتی استرسی شامل درد ناگهانی قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق، ضربان قلب سریع و سرگیجه است. تا 30 درصد از افرادی که این عارضه را تجربه می کنند، از عواملی که باعث ایجاد علائم آنها شده است، بی اطلاع هستند. اکثر موارد موقتی هستند و در صورت درمان، بهبود کامل عملکرد قلب در عرض چند هفته انتظار می رود. این وضعیت توجه ما را به اثرات مضر استرس بر قلب و سیستم قلبی عروقی جلب کرد.
التهاب و سلامت قلب و عروق
استرس زیاد همچنین میتواند بر قلب و سیستم قلبی عروقی با تحریک التهاب در شریانها تأثیر بگذارد، که یک عامل خطر برای تصلب شرایین یا سخت شدن شریانها است.
با افزایش سطح هورمون استرس در جریان خون، سطح قند خون نیز افزایش می یابد. اگر این سطوح قند بیش از نیاز بدن باشد، میتوانند پاسخ التهابی را در دیواره رگهای خونی ایجاد کنند. هنگامی که این التهاب رخ می دهد، پلاک های غنی از کلسترول می تواند در شریان ها ایجاد شود که به طور بالقوه باعث حمله قلبی یا سکته می شود.
چرخه های استرس
هرکسی به تنشهای فیزیکی یا عاطفی طولانیمدت واکنشهای متفاوتی نشان میدهد و میتواند برای برخی مضرتر از دیگران باشد. به عنوان مثال، فردی که تشدید مزمن یا نگرانی را تجربه می کند، ممکن است بیشتر غذا بخورد و منجر به افزایش وزن شود. افزایش وزن ممکن است فشار خون را افزایش داده و خطرات ذاتی دیابت را ایجاد کند. کمبود خواب به دلیل نگرانی باعث افزایش کورتیزول می شود و کورتیزول اضافی با افزایش قند خون و افزایش وزن بدن مرتبط است.
همه این عوامل برای وضعیت قلب مضر هستند. و استرس ممکن است باعث شود برخی افراد از طریق انتخاب های ناسالم زندگی مانند سیگار کشیدن یا سوء مصرف الکل، قلب خود را حتی بیشتر به خطر بیاندازند و استرس را بر سیستم قلبی عروقی تشدید کنند.
اجتناب از استرس
گاهی اوقات بیماران به من می گویند که علائم مرتبط با قلب مانند درد قفسه سینه و تپش قلب در زنان را تجربه می کنند، اگرچه آزمایشات بعدی هیچ دلیل پزشکی واضحی برای علائم آنها نشان نمی دهد. بعداً متوجه میشوند که علائم آنها که موقتی بود، با دورهای استرسزا در زندگیشان همخوانی داشت. قلب آنها به استرس واکنش نشان می داد.
استرس مکانیسمی است که بر بدن شما تأثیر می گذارد. اضطراب علامتی است که نشان می دهد شما تحت استرس هستید. حتی اگر فردی برای کاهش اضطراب خود دارو مصرف کند، به این معنا نیست که ریشه مشکل – استرس مزمن – در حال بررسی است.
بدیهی است که اجتناب از استرس کاملاً واقع بینانه نیست. در دنیای پرشتاب امروزی، تنشهای فیزیکی و عاطفی تقریباً به سختی وارد زندگی ما شدهاند. برای کاهش اثرات تنش مداوم بر قلب، رویکردهای کاهش استرس را پیدا کنید که برای شما مفید هستند، مانند ورزش، تنفس عمیق، دعا، مدیتیشن یا تمرکز حواس، یوگا یا ماساژ.
نحوه مدیریت استرس
نحوه مدیریت استرس نیز اهمیت دارد. برخی از افراد برای از بین بردن استرس به چیزهایی مانند غذا، الکل یا تنباکو روی می آورند. افراد دیگر تماشای تلویزیون یا سایر فعالیتهای آرام را انتخاب میکنند و فعالیت بدنی برای ترشح آدرنالین در بدن خود را از دست میدهند. متأسفانه، این رفتارهای استرس زا شانس ابتلا به برخی از عوامل خطر بیماری قلبی از جمله فشار خون بالا، دیابت نوع 2، کلسترول بالا و چاقی را افزایش می دهد. به گفته AHA، شواهد رو به رشدی وجود دارد که نشان می دهد این رفتارهای استرس زا عامل خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد.
نتیجه گیری
به یاد داشته باشید، اثرات استرس و اضطراب بر قلب ممکن است به راحتی آشکار نباشد. شرایط جدی مانند فشار خون بالا، افزایش تولید هورمون، کلسترول بالا و قند خون بالا اغلب علائم کمی دارند یا اصلاً علائمی ندارند. با این حال تأثیر دراز مدت آنها می تواند عمیق باشد. نقش مهم غربالگری برای این شرایط و فعال بودن در مورد سلامتی ما را نمی توان بیش از حد مورد تاکید قرار داد. بنابراین تاثیر استرس بر بیماری های قلبی را نادیده نگیرید.
یک پاسخ
پروپرانول برای کاهش استرس میتونیم مصرف کنیم
یا حتما باید با تجویز دکتر باشه
دوز 10 یا 20