۲۶۶۴۴۰۵۳ ۰۲۱

تهران ، خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع ظفر، کوچه صادقیان، ساختمان پزشکان پارس

آنژین واریانت قلبی

آنچه می خوانید...

آنژین عنوانی است که برای درد ناحیه سینه به کار می رود و نشان دهنده میزان نامناسب جریان خون به قلب است که معمولا بخاطر بیماری های قلبی عروقی به وجود می آید. افرادی که آنژین را تجربه می کنند توضیحات مختلفی برای درد دارند مثل احساس ناراحتی، سنگینی، فشار، گرفتگی و سوزش. در موارد آنژین ممکن است احساس کنید که دچار سوء هاضمه شده اید. یکی از انواع آنژین قلبی، آنژین واریانت است.

آنژین واریانت

آنژین واریانت که به آن آنژین پرینزمتال(Prinzmetal) و آنژین وازواسپاستیک(Vasospastic) هم گفته می شود یک وضعیت بالینی است که با ناراحتی و درد هنگام استراحت و تغییرات موقتی در بخشST الکتروکاردیوگرافی یا همان نوار قلب مشخص می شود. آزمایش ها هیچ بیماری قلبی عروقی را نشان نخواهند داد. این علامت ها در پی یک اسپاسم عروق کرونری غیر عادی به وجود می آیند. دردها معمولا از نیمه شب تا اوایل صبح بروز می کنند.

فرق آنژین و آنژین واریانت

آنژین اغلب زمانی که ورزش سنگین می کنید یا احساساتی شده اید اتفاق می افتد. در حالیکه آنژین واریانت در زمان استراحت رخ می دهد و معمولا افراد جوانتر و سالم تر را تحت تاثیر قرار می دهد.

میزان شیوع

میزان و شیوع و ابتلا به آنژین واریانت هنوز مشخص نیست و دلیل این ابهام تشخیص های نادرست یا اشتباه گرفتن آن با شرایط دیگری ست که با همین علایم به وجود می آید. آنژین واریانت هم در مردان و هم در زنان دیده می شود و بیشتر در افرادی دیده می شود که اسپاسم های رگ های خونی دارند، مثل سردردهای میگرنی و سندروم رینولد. این آنژین ممکن است افرادی که کلسترول بالا یا فشار خون بالا دارند را بیشتر تهدید کند اما افراد سالم را هم مبتلا می کند.

به نظر نمی رسد آنژین واریانت ارثی باشد. اما شاید فاکتور ژنتیکی در این امر دخیل باشد. مثلا ژاپنی ها احتمال ابتلای سه برابر بیشتری در مقایسه با مردم قفقاز داشته اند. افراد معمولا در دهه پنجم زندگی دچار این مشکل می شوند و برخی بررسی ها نشان می دهند احتمال ابتلای زنان بیش از مردان است به این ترتیب که در زنان ژاپنی نسبت به زنان قفقازی احتمال ابتلا سه برابر بوده است.

آمار نشان می دهند که دو مورد از هر 100 مورد ابتلا به آنژین، آنژین واریانت است که به عنوان یک مورد نادر و کم به حساب می آید.

علائم آنژین واریانت

در صورت ابتلا به آنژین واریانت علایم زیر را خواهید داشت:

  • درد سینه یا احساس ناراحتی در زمان استراحت معمولا بین نیمه شب تا ساعت 8 صبح. ممکن است درد به بازو و شانه و سر شما هم کشیده شود.
  • تکرار این درد که هر بار حدود 5 تا 15 دقیقه یا بیشتر طول می کشد. و این دردها به صورت الگویی در می آیند.
  • علایمی مثل عرق کردن، تهوع و گیجی
  • با مصرف دارو علایم از بین می روند

علل آنژین واریانت

اسپاسم مقطعی یا کلی باعث ایجاد آنژین واریانت می شود. انباشتگی خون در میوکارد و کاهش اکسیژن باعث علایمی شبیه درد قفسه سینه می شود. عروق کرونر هم ممکن است در سرما، ورزش یا موادی که باعث انقباض عروق می شوند دچار اسپاسم شوند. اگر این درد ادامه پیدا کند ممکن است باعث آسیب عضله قلب شود. توصیه میکنم در ادامه مقاله آمبولی ریه را نیز بخوانید.

مواد مخدری مثل کوکائین و ماریجوانا مخصوصا وقتی با فراورده های تنباکو همراه شود باعث به وجود آمدن این آنژین می شوند.

مصرف داروهای تنگ کننده عروق مثل داروهای درمانی برای میگرن یا داروهایی که افدرین دارند احتمال ابتلا به آنژین واریانت را افزایش می دهند.

استرس هم یکی از عوامل اصلی پدید آمدن آنژین واریانت است. برای اطلاعات بیشتر درباره اکوکاردیوگرافی این مقاله را بخوانید.

تشخیص آنژین واریانت

تشخیص آنژین واریانت

در مواردی که تکرار دردهای مزمن قفسه سینه که 5 تا 15 دقیقه و از نیمه شب تا اوایل صبح طول بکشد و با مصرف نیترات های زوداثر درد کاهش یابد آنژین واریانت خواهد بود.

معمولا این بیماران تغییرات ایسکمیکی در الکتروکاردیوگرافی خود طی یک دوره درد دارندکه با رفع علایم به حالت عادی خود باز می گردند. درد سینه با فعالیت زیاد نمی شود و با استراحت کاهش نمی یابد. امکان دارد بیمار یک فرد جوان بدون هیچ سابقه مشکل قلبی و عروقی هم باشد.

در صورت امکان یک آزمایش غیر تهاجمی استرس گرفته می شود. بیشتر بیماران تست استرس نرمال یا ایسکمی منفی دارند.

برای بیماری که  درد شدید در قفسه سینه یا آنژین دارد، تاکید درمان باید بر بازکردن گرفتگی های احتمالی عروق باشد.

درمان آنژین واریانت

آنژین واریانت به کمک دارو و تغییر سبک زندگی بهبود می یابد. داروهای که برای درمان به کار گرفته می شوند عبارتنداز:

  • نیترات ها: قرص های زیر زبانی، خوردنی یا کپسول و چسب
  • مصدود کننده های کانال کلسیم: دیلتیازم (diltiazem)، آملودیپین(amlodipine) ؛ وراپامیل(verapamil) و نیفدیپین(nifedipine)
  • فلوواستاتین: استاتین ها که اثر مطلوبی بر باز شدن عروق خونی دارد.

داروهای بتا بلاکر و آسپرین که برای بقیه بیماری های قلبی استفاده می شود در این آنژین اثری ندارند.

تغییرات سبک زندگی هم می تواند با ترک سیگار و عواملی که باعث تنگ شدن عروق می شود انجام گیرد. مخدرها شامل کوکائین و ماریجونا. داروهایی که رگ ها رامنقبض می کند مثل داروهای میگرن، داروهای ضد احتناق بینی، داروهای کاهش وزن و انرژی زا.

راه های کاهش احتمال ابتلا به آنژین واریانت

همیشه سبک زندگی سالم در کاهش احتمال ابتلا به بیماری ها کمک کننده خواهد بود. سعی کنید به اندازه کافی ورزش کنید، در وزن ایده آل خود بمانید، تغذیه مناسب داشته باشید میوه وسبزیجات زیادی در وعده های غذایی صرف کنید. به اندازه کافی بخوابید و استرس خود را کنترل کنید.

وضعیت آینده بیمار

آینده کسی که به آنژین واریانت مبتلا شده دچار مشکل خاصی نخواد بود. نیاز به مراقبت بلند مدت و ویزیت های منظم پزشک خود دارید ولی اگر این عارضه با آریتمی یا گرفتگی عروق همزمان شود نیاز به مراقبت بیشتری خواهید داشت.

آیا آنژین واریانت کشنده است؟

خیر. آنژین یک علامت است و بیماری نیست. آنژین اعلام می کندکه مشکلی در جریان خون به قلب وجود دارد و ممکن است در صورت بی توجهی به سکته قلبی منجر شود. اگر آنژین واریانت خود را درمان نکنید احتمال مشکلات ریتمیک قلبی در پیش خواهیدداشت و در ادامه سکته، ایست قلبی و مرگ.

زمان تماس با پزشک

اگر در سینه خود احساس درد می کنید باید به سرعت با پزشک خودتماس بگیرید. اگر درد زیادی را حس می کنید حتما با اورژانس تماس بگیرید یا به اورژانس بیمارستان بروید.

در انتها می توانید سوالات خود را در مورد آنژین واریانت و بیماری های قلبی از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات بپرسید. و یا با مطب ایشان به شماره 021)26644053 تماس بگیرید.

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21867-prinzmetal-angina

https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/17557

دکتر یاسمین افسری

متخصص بیماری های قلب و عروق
بورد تخصصی
آنژیوگرافی - اکوکاردیوگرافی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *