به لخته خونی که در ریه ها به وجود می آید آمبولی ریه می گویند. این لخته خون به بخشی از ریه آسیب جدی می رساند. این آسیب به وجود آمده به وسیله محدود شدن خون در قسمت ریه موجب کاهش سطح اکسیژن می گردد. لخته های خونی که بزرگ هستند کشنده خواهند بود.
انسداد خون در ریه می تواند به عنوان یکی از عوامل تهدید کننده در زندگی فرد شناخته شود. بر اساس تحقیقات به وجود آمده انسداد خون موجب مرگ یک سوم افراد شده است. با این حال درمان های اورژانسی و فوری برای آمبولی ریه وجود دارد که خطر مرگ را کاهش می دهد. برای اینکه شما با آمبولی ریه آشنایی بیشتری داشته باشید در ادامه اطلاعاتی را بیان می کنیم.
علت آمبولی ریه
لخته های خون که درون ریه به وجود می آیند به دلایل متعددی شکل می گیرند. لخته های خون در سیاهرگ های عمقی شکل می گیرند وسپس به سمت عروق ریه حرکت می کنند. بیشترین لخته های خونی که موجب آمبول ریه می شوند در قسمت لگن و پا تشکیل شده اند. چندین عامل مهم موجب آمبولیریه می گردد که این عوامل عبارت هستند از :
1. آسیب هایی مانند شکستگی استخوان و یا پارگی عضلانی موجب آسیب رسیدن به عروق خونی می شود و منجر می گردد که لخته خون شکل بگیرد.
2. بی تحرکی یکی دیگر ازعلل آمبولی ریه است . بستری طولانی مدت یکی از ریسک فاکتورهای ایجاد امبولی ریه می باشد.
3. بیماری هایی که می توانند منجربه آمبولیریه شوند عبارتند از :
اعمال جراحی خصوصا جراحی های لگن وزانو، بیماری سرطان وشیمی درمانی ، برخی از داروهای هورمونی مثل قرص های ضد بارداری ،نارسایی قلبی، آریتمی های قلبی ،مشکلات کلیوی مثل سندرم نفروتیک ، ترومبوفیلی های ارثی و وجود لخته در ورید های عمقی پا
4. افزایش سن ، چاقی ، حاملگی و استعمال دخانیات از جمله ریسک فاکتورهای ابتلا به امبولی ریه می باشد .
علائم آمبولی ریه
علائمی که مربوط به آمبولی ریه می باشد به وسعت درگیری عروق ومحل ایجاد لخته خون بستگی دارد. شایع ترین علامت آمبولی ریه تنگی نفس است . هرچه آمبولی وسیع تر و در عروق بزرگ تر باشد تنگی نفس بیشتر است . این تنگی نفس معمولا ناگهانی شروع می شود . دومین علامت درد قفسه سینه با ماهیت پلورتیک است یعنی درد با دم و بازدم و تغییر وضعیت بیمار بدتر می شود .
خلط خونی از دیگر علائم این بیماریست که معمولا در موارد آمبولی کوچک در عروق انتهایی ریه دیده می شود. سنکوپ و یا مرگ ناگهانی در آمبولی های بسیار بزرگ در عروق بزرگ ریه دیده می شود. در صورت مشاهده این علائم ، بیمار باید فورا به بیمارستان مراجعه کند تا هر چه سریع تر تشخصیص و درمان بیماری صورت گیرد . برای مشاهده پیج اینستاگرام دکتر افسری کلیک نمایید.
درمان آمبولی ریه
درمان امبولی ریه به اندازه لخته و همچنین موقعیت مربوط به مسدود شدن خون بستگی خواهد داشت. برخی از مهمترین روش های درمانی که پزشک جهت درمان کردن آمبولی ریه به کار می گیرد عبارت است از :
1. استفاده از داروهای ضد انعقاد
در صورتی که مشکل مربوط به آمبولی ریه جزئی باشد و سریع تشخیص داده شود پزشک مصرف کردن برخی از داروها را به عنوان بهترین روش درمان برای فرد در نظر می گیرد. بسیاری از داروها می توانند لخته های خونی را به بهترین نحو ممکن تجزیه نمایند. داروهایی مانند ضد انعقادها و یا تجزیه کننده های لخته خون از جمله مهم ترین و اصلی ترین داروهایی هستند که برای درمان کردن آمبولی ریه مورد استفاده قرار می گیرند.
2. انجام جراحی
در برخی از مواقع که لخته خون مشکل ساز می شود پزشک مجبور است که بیمار را جراحی کند. از جمله فرآیندهای جراحی که پزشک برای درمان کردن لخته خون و آمبولی ریه مورد استفاده قرار می دهد عبارت است از :
درباره فشار خون بخوانید.
– فیلتر وریدی
استفاده از فیلتر وریدی یکی از مهمترین روش ها جهت درمان کردن آمبولی ریه می باشد. در این روش پزشک برش کوچکی ایجاد می کند و سپس با استفاده از یک سیم نازک فیلتر کوچکی را در درون سیاهرگ زیرین بیمار قرار خواهد داد. سیاهرگ زیرین به عنوان وریدی اصلی شناخته می شود که از قسمت پا به سمت راست قلب وارد می شود. این فیلتر مانع عبور لخته خون از قسمت پا به سمت ریه می شود.
– برداشتن لخته خون
برداشتن لخته خون توسط یک کاتتر که وارد عروق ریه می شود یکی دیگر از روش های جراحی به شمار می رود.
– جراحی باز جراحی باز یکی دیگر از روش های درمان لخته خون می باشد که این روش را پزشک تنها در مواقع اورژانسی به کار می گیرد. در واقع شما باید به خوبی بدانید که جراحی تنها در زمان هایی انجام می شود که دیگر داروهای تجزیه کننده و روش های درمانی متفاوت تاثیرگذار نیستند.
در ادامه می توانید سوالات خود را از دکتر یاسمین افسری متخصص قلب و عروق در بخش نظرات بپرسید.برای ورود به پپیج اینستاگرام ایشان کلیک کنید.
یک پاسخ
دکتر مادر بزرگ من شب ها به شمارش تنفس میفته و باید دستگاه بزاریم تا اکسیژن بدن پایین نیاد ، دکتر قلبش میگه از قلب هست و دکتر ریه میگه بیماری نا شناخته که کاریش نمیشه کرد و ریه نکروز داره میشه ،این راهش ، درمانش چیه وقعا